Tahinli Katmer Tarifi

Tahinli Katmer Nasıl Yapılır
Katmer Tarifi

Facebook sayfamı takip edenler bilirler. Özel arkadaşlarımla geçtiğimiz Mart ayında piknik keyfi yapmıştık Antalya'nın Güzel bir parkında.. 
Pazar günü annemle beraber yaptığımız katmerde piknikde Sodalı poğaçalarımla eşlik etmişdi bize.




Fakat ben  bir türlü günü gününe tarif yazamıyorum. Arkadaşlarımdan aldığım hediye tarifler , günlük yaptığım mutfağımın yemekleri , ablama gelen misafir ve yaptıklarımız derken Tahinli katmeri bloğuma yazmak bugüne nasip oldu.. 
Özellikle annem yuvarlak yapıyor. Afyon katmeride , Uşak katmeri , Kütahya , Ankara yuvarlak olur. Tokatlı Komşumda Yuvarlak yapıyor. Kare yapılanına   (onuda yaptık yakında paylaşacağım) gözleme deriz ..   Sanırım yörelere göre farklı adlandırılıyor. Ben herhangi bir yörenin Katmerini değil. Bizim usul olanını yazmaya çalışacağım.

Tahinli Katmer İçin Malzemeler
1 kğ un(6-7 su bardağı + / - olabilir)
yeterince Ilık su
tuz, çok az toz şeker
yarım paket yaş maya(20 gr)
1 su bardağı Tahin
1 çay bardağı sıvı yağ
Pişirme sacı 




Tahinli Katmer Nasıl Yapılır

Unumuzu eleyelim .Hamur açarken de kullanacağımız için bir kısmını ayıralım. Yoğurma kabımıza alıp ortasını açalım. Tuz ve 1 su bardağı ılık suyu ortasına dökelim. Yarım yaş mayayıda ilave edip elimizle karıştırarak eritelim ,toz şeker ekleyelim.Yavaş yavaş kenardan unu ortaya alarak yoğuralım. Bu arada su ilaveside yapmalıyız. Hamur fazla yumuşak olmasın. Diğer mayalı hamurlar gibi kabartmıyacağız. Kulak memesinden az sert bir hamur elde edeceğiz. Hamurumuzdan mandalin büyüklüğünce bezeler alalım.  

Tahin ve sıvı yağı karıştırarak tahini biraz yumuşatalım. Ben her zamanki gibi çifte kavrulmuş tahin kullandığım için biraz rengi koyu oluyor. 

İlk aldığımız bezeden başlayarak, tezgahımızı unlayalım ve hazır yufkaların büyüklüğünde oklava ile açalım. Yufkayı tahinli karışımla ıslayalım. Fırça yada kaşık yardımı ile her tarafına bu karışımı yayalım.

Hamur mayalı olduğundan sündürmek kolay olur. İki tarafından yufkayı çekiştirelim. 1. fotoda olduğu gibi karşılıklı kenarlarından rulo yaparak ortada buluşturalım.  Ruloyuda iki ucundan çekerek uzatalım. 2. fotodaki gibi ucundan başlayarak dönderelim. Tamamını elimizle bastırarak yassıltalım. 3. Foto.
Yine tezgahımızı hafif unlayalım ve oklava ile biraz daha düzgün açalım. 
Ocak Üstündeki teflon tava , benim Kastamonu Etli Ekmeği Yaptığım bakır sacım gibi bir sacda , yada tüplü fabrika saçlarında arkalı önlü pişirelim. Pişerken yine sıvı, yada zeytinyağı ile her iki yüzünüde hafif yağlayalım.  
Yufkanın içersinde sıvı karışım olunca biraz ince açmak bana zor geldi . Daha ince açılırsa tabiki daha iyi olur. Birazda sacın büyüklüğüne göre yaptığımdan :)


Artık tahinli katmerlerimizi sırası ile pişirip üst üste sıralayabiliriz. Tamamı bittiğinde yumuşak ağızda dağılan yerken lime lime olan katmeriniz olacak. Haydi ne duruyorsun. Sıva kollarını koş mutfağa.. 
Afiyet olsun. 
Tahinli Katmer Tarifi 
Katmer Yapılışı 
                                  Nursevince 

Yorum Gönder

15 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
  1. elıne sağlık hep yedığım ama denemedım bır sey artık deneme zamanı geldı

    YanıtlaSil
  2. OFffff.. Offf..Ailecek en sevdiğimiz lezzetlerden. Boşuna almadık biz bu kiloları. Epeydir yapmadım yemedim. Canım bunları bensiz yemişsin olmadı ki..:) Ellerinize sağlık anneninde seninde.. Afiyetler olsun.

    YanıtlaSil
  3. Ellerinize sağlık,,,bayılırım tahinli katmere

    YanıtlaSil
  4. canım harika olmuş bunlaar...tahinli denemek lazım..tahin tadını çok severim....

    aslında benim annemlerde yuvarlak yapar katmeri...:)

    çok güzel görünüyor...karnımı acıktırdı o kadar diyim sana...:))

    YanıtlaSil
  5. Canım hayırlı cumalar.
    eline sağlık çocukluğum geldi aklıma
    Ekmekten sonra annemden ben katmer isterdim. Şimdi benim çocuklar istiyor:)))

    YanıtlaSil
  6. Değerli yorumlarınız için çok teşekkür ederim. arkadaşlar. sevgimle.

    YanıtlaSil
  7. nasılda şezzetli görünüyor canım.ellerine sağlık.sevgiler.

    YanıtlaSil
  8. çok güzel , ben çok severim ellerine emeğine sağlık,

    YanıtlaSil
  9. bolll çayın yanına miss, çok severim.

    YanıtlaSil
  10. Güzel bir lezzet , katmeri severim, özellikle Antalya da pek sevilir,

    YanıtlaSil
  11. Çok güzel görünüyor.Kat kat olmuş sanki.Ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
  12. Ayyyyy muhteşem.. çok sevdiğimiz uşaklı aile dostlarımız vardı. . Onlar devamlı yaparlardı ama haşhaşlısını...acilen denemem lazım. . Süper. .♥

    YanıtlaSil
  13. Tarifinizi aynen denedim. Sonuc bir felaketti.
    1.- Hamur o kadar sertti ki daha acarken pes ettim. Kesinlikle hamurun icine yag girmeli ki o kadar buyuk acilabilsin.
    2.- Hamuru acabildigim kadar actim , tahinli harci surdum, hamuru ckistirip uzatmak bir hayal.....Mission impossible....
    3.- Sonuc olarak ne umdum ne buldum. Hamurumu ve tahinli ic harcimi atmaktansa hamurumu acabildigim kadar actim tahinli harci uzerine surup firida pisirdim. Cayla sicakken gitti. ama kesinlikle kimseye tavsiye etmem, hevesim , guvenim gitti.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Keşke isminizide yazsaydınız ve size isminizle hitap edebilseydim. İnnanın çok üzüldüm Yorumunuzu yayınlamaktanda çekinmiyorum.. Sadece kafama takılan çok sert yuğurmuş olmanız.. Kesinlikle hiçbir katmer hamuruna yağ koymuyoruz. 53 yaşımdayım ve yıllardır bu şekilde yaparız. Hatta maya bile bazen koymayız.. Ben mayayı yumuşak olsun diye koydum. Kaldıki daha geçen ay instagram üyelerimden deneyen oldu.. Teşekkür ederek sayfasında benim ismimi kullanarak paylaştı.. Siz maharetli bir hanımsınız demekki. Fıırnda pişirmişsiniz.. afiyet olsun.. Not: Bazı unlarda malesef sert olma olasılığı fazla oluyor hamuru dinlendirmek gerekebiliyor. Yavaş yavaş su ilave ederek hamuru toparlamak gerek. Tabiki hamur erişte hamuru kadar sert olmamalı. eleştiriniz için teşekkürler. yukardaki fotolardada görüldüğü gibi biizmki gayet güzel oldu.. sevgiler.

      Sil

Nursevince Lezzetleri ziyaret ederek yorum bıraktığınız için teşekkür ederim, Her yorum benim için çok kıymetli.

Google plus hesabı bulunmayıp yorum yapmak isteyenler ANONİM seçeneğini kullanarak yorum bırakabilirler, bu şekilde yorum bırakanlar lütfen isim belirtsinler.
TEŞEKKÜRLER,

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !