Çi Borek Tarifi

Çi Börek Nasıl Yapılır
Çiğ Börek Tarifi
Eskişehir Yöresel Çi Böreği Tarifi

Aslında Çi Börek Olan Eskişehire özgü bu lezzet. Halk dilinde Çiğ Börek olarak yerleşmiş ve O şekilde anılmaya başlamıştır.
İçine Konulan Çiğ Kıyma Bu şekilde Anılmasına vesile olsada.  Çi; enfes, lezzetli anlamında..yoksa börek kızarıyor..Çiğ  kalmıyor.. sözünüde Değerli Takipçilerimizden aldım.
Bazı bölgelerde de şırr  börek derlermiş. Kızgın yağa atıldığında çıkarttığı sesden dolayı:)
 25 Yıl Yaşadığım, Yaşadığımız Kastamonu Şeker Fabrikası Koloni evlerinde Bizler gibi Memleketi olmadığı halde yaşayan Güzel Türkiye'mizin farklı şehirlerinden farklı kültürlerinden kişiler vardı. 
Eskişehir Yöremize ait bu güzel Ci Borek tarifide annemin sık sık yaptığı bir tarifdi. Mutlaka yine Eskişehir'li Yada Tatar bir komşumuzdan öğrenmişizdir diye düşünüyorum. Kastamonu Et ekmeği gibi yapılan fakat yağda kızartılan Çi Böreği Hepimiz çok severek yerdik. 5 kardeş yarışırdık yerken. Annemde bize gaz vermek, kaç tane yediğinizi anlamak için köşe uçlarını koparıp önünüze koyun bakalım en çok kim yiyecek derdi. :) 


Çi Börek için Malzemeler 
1 kğ un
su, tuz, 
2 adet limon tuzu(şart değil)
İç malzeme
200 gr kıyma 
tuz, karabiber
1 büyük baş kuru soğan
Kızartmak için bol sıvı yağ


Çi Börek Nasıl Yapılır

*Öncelikle unumuzu eleyelim.Yeteri kadar 4-6 su bardağı unu yoğurma kabımıza alalım. Ortasını havuz gibi açalım 1 su bardağı su dökelim ve 2 parça limon tuzu atalım.( limon tuzunu kullanmak zorunda değilsiniz . Hamur çok rahat açıldığı için ben kullanıyorum)
1 tatlı kaşığı tuz atalım ve yavaş yavaş kenardan ortaya un alarak ve su ilave ederek yoğurmaya başlayalım. 
1 fotoda görüldüğü gibi kulak memesinden sert bir hamur elde edelim. Üzerini nemli bir bezle örtüp dinlendirelim. 

*İç harcımızı hazırlayalım.
Bunun için kuru soğanı yıkayıp soyalım ve rendeleyelim. Kıymayı içersine atıp tuz , karabiber ilave edelim. 1 çay bardağı kadar su dökelim. Macun kıvamında olana kadar karıştıralım. 




*Artık hamurumuzdan pinpon topu büyüklüğünde yumaklar alalım. Hafif unladığımız tezgaha sıralayalım. Üzerini mutfak havlusu ile örtelim. 

*Ocağımıza derin bir kızartma tavasında bol sıvı yağ koyalım ve altını açalım. 
Tezgahımızı hafif unlayalım. Bezemizin birini alıp oklava ile açalım . Kıymalı harcımızdan yarısına yayalım . Diğer yarıyıda üzerine kapatalım ve kesme bıçağı yada keskin kenarlı tencere kapağı ile kenarlarını keselimki içindeki etin suyu akmasın ve düzgünde olsun. Biriktirmeden 
Kızgın yağda arkalı önlü kızartalım ve kağıt havlu üzerine alalım. 

Çi Böreğimizi mümkünse çok üst üste koymadan sıcak servis yapalım. Afiyet olsun.

not: Ben açtığım yufkaları bir sofra örtüsü üzerine serdim ve üzerinide kapadımki kurumasın. 4-5 tane açıp açıp iç malzemesini sürüp kızarttım. 
Hernekadar Çürsilisan ettiysem afola. 

Ci Börek Nasıl Yapılır
Çiğ Börek Tarifi
Eskişehir Yöresel Çi Böreği Tarifi
                                                        Nursevince

Yorum Gönder

7 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
  1. Öyle çok severimki çi böreği.Her Eskişehire gidişimizde ilk durağımız börekçidir ama Ramazandan sonra kendimde denemeyi düşünüyorum.Ellerine sağlık ablacım.

    YanıtlaSil
  2. Biz Bursalılarda çiğ böreği çok sık yaparız ama limon tuzunu ilk defa duydum, anladığım kadarıyla da hamurun açılmasına yardımcı oluyormuş. Diğer börek hamurlarında da kullanabiliriz o zaman

    YanıtlaSil
  3. çok da güzel görünüyor, ellerinize sağlık sevgiler

    YanıtlaSil
  4. Bayılırım... ellerine sağlık canım..
    et ve hamur işi bir arada bayılırlar bizimkiler de ...:)

    YanıtlaSil
  5. yazınızı okurken Rahmetli Hacıannemi hatırladım Hacıannemde kenarlarını koparıp ayırırdı sonunda bak şu kadar yemişim derdi. :)

    YanıtlaSil
  6. Ne güzelde anlatmissin bende senin gibi degisik sehirlerde bulundum babamin görevinden dolayi ve onun icinde her yerden bir yemek ögrendim :) Cok kültürlülük bu olsa gerek, ellerine saglik, afiyetle insaallah

    YanıtlaSil
  7. elleri öpülesi anneler evlatları yesin diye neler neler söyler :)
    eline sağlık

    YanıtlaSil

Nursevince Lezzetleri ziyaret ederek yorum bıraktığınız için teşekkür ederim, Her yorum benim için çok kıymetli.

Google plus hesabı bulunmayıp yorum yapmak isteyenler ANONİM seçeneğini kullanarak yorum bırakabilirler, bu şekilde yorum bırakanlar lütfen isim belirtsinler.
TEŞEKKÜRLER,

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !