Zeytinyağlı Enginar Dolması Tarifi

Zeytinyağlı Enginar Dolması Nasıl Yapılır
Zeytinyağlı Taze İç Bakla İlaveli Enginar Dolması 
Yapraklı Enginar Dolması Tarifi
Enginar Nasıl Ayıklanır 
                                                       
                                                               
Enginarın faydalarını artık bilmeyen kalmamıştır. Karaciğer dostu olan Enginarı Maalesef ben 51 Yıllık hayatımda! (10 yaşımda mutfağa girmiş kabul etsem kendimi )
40 yılda ilk kez Enginar  pişirdim. Aşama , aşama özenle fotoğrafladım ve herşey yolundaydı 3 kişi ilede görüştüm. Netden araştırdım ve düdüklü tencerede pişirmeye karar verdim.. 
  • İlk hatam . Bakla eğer düdüklü tencerede pişerse rengi yeşilden kahverengiye dönermiş. Üstelikde iç kabuklarını ayıklamadığım ,baklanın o kadar özene bezene kararmasın diye uğraştığım enginarın kararmasına sebep oldu. :( Bakla seviyorsanız sunumu güzel oluyor fakat iç kabuklarını ayıklayıp yapmalısınız.Bu arada kara baklayıda ilk kez pişiriyorum adı üstünde kara bakla işde -:) 
  • İkinci hatam pişirirken limon suyu ilave etmemekmiş. 
  • Enginarımın kararması dışında herşey çok iyiydi. Umarım bana güvenir ve denersiniz..:) Yorumlara tavsiyelerinizide yazarsanız çok sevinirim. Yorumlar okuyanlarada yol gösterici oluyor. 
Geçen yıl arkadaşımın cafesinde çanak Enginarlarla garnitürlüsünü pişirmiştik. Tıklayınız
Ayrıca Kıymalı Enginar Dolması Tarifi İçin de TIKLAYINIZ
Zeytinyağlı favori tariflerimden Kereviz dolması Tarifimide Buradan Ziyaret edebilirsiniz. 
Sevgili Facebook sayfası takipçilerimden gelen hediye iç baklalı Enginar yemeği tarifide burada  
                                             


Zeytinyağlı Enginar Dolması İçin Malzemeler 

Benim Enginarlarım direk tarladan eve geldi ve çok taze körpe enginarlardı. 
Dolmalık malzemeler
6 adet küçük taze enginar 
1 çay bardağı Pirinç
2 küçük domates
1 çay bardağı zeytinyağı
5-6 dal taze soğan
yarım demet taze nane(Yada dereotu) 
1 tatlı kaşığı tuz
1 limonun suyu
250 gr taze iç bakla 
4-5 adet arpacık soğan

Zeytinyağlı Enginar Dolması Nasıl Yapılır
  • İlk olarak enginar sayımıza göre su dolu bir kabın içinde Enginarların kararmaması için limonlu su hazırlıyoruz. Bunun için 1 çorba kaşığı un 1 limonun suyu 2 tatlı kaşığı tuz atıp suda unun iyice erimesi için karıştırıyoruz.                                                  



  • Enginarların saplarını kesip altındaki 3 sıra sert yaprakları alıp , enginarların uç kısımlarındaki sivriliği alıyoruz. Benim Enginarım çok taze olunca fazla kesmedim. 
  • Ortasını açıp içersindeki ince sarımsı yapraklarıda aldım. Ortada tüylü bölüm mutlaka çıkartılmalı ve yıkanıp hemen hazırladığımız unlu suya konmalı.
  • İç malzeme 2 küçük domates,5-6 dal taze soğan,yarım demet taze nane ince doğranırak hazırlanır. Pirinç yıkanıp karıştırılır zeytinyağın bir miktarı içersine karıştırılıp tuz ilave edilir.
  • İç baklalarımız ayıklanır ve benim yaptığım hata yapılmadan iç baklaların üzerindeki kabuklu kısımlarda alınır. Enginarların olduğu suya ilave edilir.
  • İç malzememiz artık enginarların ortasına doldurulur . Baklalar kalan zeytinyağı ve arpacık soğanlarda tenceremizin altına serilir.Ben düdüklü tencerede pişirdim 30 dk da pişti.
  • Baklaların üzerinede doldurduğumuz Enginarları dizeriz.1 çay bardağı su ve bir tatlı kaşığı tuz ekleriz. Yarım limonun suyunuda sıkıp pişirmeye bırakırız. 
Pişen Zeytinyağlı Enginar Dolmalarımızı soğudukdan sonra servis tabağına
alıp kenarlarına baklalarla  servis yapalım. (Ben pişdikten sonra baklaların kabuklarını soydum). 
Afiyetler olsun.
                                                             

Benim Enginar Dolmalarım ayrıntılı ve dikkatli yapmama rağmen kararınca çok üzüldüm. Fakat servisi ve sevenler için lezzetinden birşey kaybetmemişti. 
En başından okursanız hatalarımla ve bloğuma yapılan yorumlara da dikkat ederseniz yol gösterici olacaktır. Teşekkür ederim.
Not: Enginarın altından çıkarttığım yaprakları ben kurutmak üzere ayırdım. Kurumuş yapraklardan çay yaparak tüketirsek klostrole faydası oluyormuş.
Zeytinyağlı Enginar Dolması Nasıl Yapılır
Zeytinyağlı Taze İç Bakla İlaveli Enginar Dolması 
Yapraklı Enginar Dolması Tarifi
Enginar Nasıl Ayıklanır 
                                                Nursevince

Yorum Gönder

19 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
  1. ben enginar görünce hiç dayanamam, ne şekilde yapılırsa yapılsın bayılırım. Bu hali de harika..Elinize sağlık, sevgiler:)

    YanıtlaSil
  2. Ellerine sağlık canım, tamda mevsimnde bolca tüketmekte yarar var..

    YanıtlaSil
  3. Ellerine sağlık canım.. Ben enginarı çok severim ve çok yaparım.. içine domates koymuyorum.. Pirincini de ön pişirmeden geçiriyorum doldurmadan önce. Pişirmeden önce üzerine limon suyu, zeytinyağı karıştırıp gezdiriyorum.. Renk gayet olmuş. Genelde yemeğinde değil ama dolmasında bu renklerde oluyor enginar.. Bence çok başarılı bir tarif.. Afiyetler olsun..:))

    YanıtlaSil
  4. Ellerine sağlık abla sen nasıl yaparsan yap eminim ki çok lezzetli olmuştur afiyet olsun :)

    YanıtlaSil
  5. Elinize sağlık gayet güzel görünüyor,ben enginar dolması yaparken yapraklarını kesmiyorum daha rahat tutulup sıyrılması için,ayrıca dolma harcına domates koymuyorum...tencereye enginarları yerleştirip üzerine limon dilimleri ve limon suyu döküyorum ki rengi sapsarı olsun,mayhoş tadıyla seviliyor ,bugün yine yapacağım üzerine taze yaprak sarması ilavesiyle...

    YanıtlaSil
  6. Arkadaşlar önerili yorumlarınıza ayrıca çok teşekkürler. Bu ilk denemem .Nasılsa limonlu suda beklettim diye ayrıca limon sıkmamıştım. Ama bakla kararttı diye düşünüyorum halen..

    YanıtlaSil
  7. Enginara ben " Şifacı "diyorum...ellerinize sağlık...g+

    YanıtlaSil
  8. Ellerine sağlık ablacım, bence renginden çok tadı önemli olan ve eminim tadı çok güzel olmuştur... Afiyet şifa olsun..

    YanıtlaSil
  9. Güzel görünüyor ama bana göre enginar çabuk piştiğinden düdüklüye konulmamalı , afiyet olsun sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Netden baktım ve komşum , kayınvalidem düdüklü tencerede pişir dediler. İyikide düdüklüde pişirdim çünkü 30 dk da pişti. Ben kuru fasulyeyi dahi 10 ,en fazla 15 dk da nohutu 20 dk pişiriyorum düdüklü tencerede. Benim tek sorunum Kara bakla. Bakla ilave etmesem yada ayrı yerde pişirsem bence harika rengi olacaktı. Ben pişmesinden şikayetçi değilim.

      Sil
  10. Ellerinize sağlık çok güzel olmuş. Söylenecek söz kalmamış bence...Enginara da iç bakla çok yakışıyor...Gerçekten şifa deposu bir bitki enginar...

    YanıtlaSil
  11. Ellerine sağlık ablacım eskiden annem yapardı dolmasını limonla başta ovardı ve limonlu suda bekletirdi zeytinyağlı yapardı …
    Ama kararmasının sebebi bakladan kaynaklanabilir zaten hepimizin bildiği gibi bakla da kararmaması için un ve limonlu suda bekletilir ki yemeği etkilemesin enginarla birleştiğinden de bu etkiyi vermiş olabilir zaten limon kullanmışsın ama sonuçta lezzeti önemli olan ve güzel olduğuna eminim…
    Ellerine emeğine sağlık …Afiyetler olsun...
    Resimler ve yorumlaman harika hiç bilmeyen biri de gayet rarat yapacaktır...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Emelciğim güzel yorumun için sağol canım.. Ben iç bakla hiç pişirmediğim için bak onunda nasıl pişirileceğinide senden öğrenmiş oldum.. Teşekkürler. :)

      Sil
    2. Canım ben baklalarıda zaten enginar için hazırladığım suya atmıştım ayıklayıp , ayıklayıp onlarda unlu ve limonlusuda beklemişlerdi. Fakat kabuklarını iç kabuklarını soymamıştım. :(

      Sil
  12. olur böle aksaklıklar, en iyi bildiğimiz yemekte bile bazen dalgınlıkla neler yapıyoruz :) pek de güzel olmuş bence.
    ellerinize emeklerinize sağlık olsun :)

    YanıtlaSil
  13. Canım ellerine sağlık..Enginarı biz çok seviyoruz,her hafta da mutlaka alıp yaparım.Değişik şekillerde de yaptım ama dolmasını nedense hiç yapmadım..Görüntü gayet güzel canını sıkma..Enginarı pişirirken mutlaka limon sıkarım.Zaman zaman ben de düdüklü kullanıyorum pişirmek için..Afiyetler olsun..

    YanıtlaSil
  14. Güzel yorumlarınız için teşekkür ederim. Enginarlı tariflere devam o halde :))

    YanıtlaSil
  15. harika enginara bayilirim ..ellerinize saglik <3

    YanıtlaSil
  16. Ellerinize saglik Nursevince hanim...

    YanıtlaSil

Nursevince Lezzetleri ziyaret ederek yorum bıraktığınız için teşekkür ederim, Her yorum benim için çok kıymetli.

Google plus hesabı bulunmayıp yorum yapmak isteyenler ANONİM seçeneğini kullanarak yorum bırakabilirler, bu şekilde yorum bırakanlar lütfen isim belirtsinler.
TEŞEKKÜRLER,

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !