Kış Hazirliklarindan

Kış Hazırlıklarından En Pratik Yöntemler 


Kışın hazıra konduğum doğrudur. Benim bloğumda kış hazırlıkları katagorilerim malesef ki çok zayıf. Çünkü aynen hazıra konuyorum. 
Antalya nemli bir şehir ve yazın kurutmalık sebzeleri yapmak çok zor. Konserve olabilir fakat yaz kış seralarda yetişen sebzelerimiz hava koşulları nedeni ile her daim kapımızda tap taze. Her sebze mevsiminde yenmeli evet bende öyle yapıyorum. Dondurulmuş çok az sebze ile kışı geçirebiliyorum. Bu yıl yengemde, kayınvalidemden, annemden derken bakınız kış hazırlıklarımıza ;

Sadece Doğranıp yada ayıklanıp dolap poşetine pay edilenler. 
Dondurucuda Vişne 
Dondurucuda Taze Fasulye 
Sadece ayıklanır , yıkanır , dilimlenir ve istenirse domatesle birlikde tencerede çok az kavurulup; Kapağı kapalı soğumaya bırakılır ve birer yemeklik poşetlere doldurulur.

Dondurucuda Dilimli Domates 
Kabukları soyulur (tercihe göre) Sert domateslerden seçilir, birer kullanımlık. Elma dilimi gibi doğranıp , buzdolabı poşetinde dondurulur.

Dondurucuda Taze Sivri Biberler
Biberlerin sağları alınır yıkanır ve süzülür . Taze fasulye gibi dilimlenir. Uzun biberler üçe, kısalar iki parçaya kırılır. Buzdolabı poşetine konur .



Kendi ağaçlarımızdan cevizlerimiz.Kabukları bir bıçak kesiği ile çıkartılıp güneşte kurutulurlar. 
                      
Mısırlar koçanlarından ayıklanır ve serilip Kurutulurlar.Özel değirmenlerde çekilir Bulgur pilavı gibi Mısır Pilavı yapılır. 
Ayrıca Mısırların bir bölümü Haşlanarak Kurutuluyor . Daha sonra Yoğurt çorbalarında Kullanılıyor. Yaz aylarının vazgeçilmezi soğuk çorbalarda mısır kullanılır. Bazen mısırları robotta çekerek kullanırlar. 
Sarı Taze fasulye turşusu diğer taze fasulye turşusu gibi haşlanmıyor. Sarı taze fasulyeler aynen biber turşusu gibi kuruluyor. Cin biberlerine de İnce bıçak ucu yada yorgan iğnesi ile delik deliyorlar Sirke ile nefis turşular kuruyorlar. 
Benim biber turşusu tarifim için tıklayınız 
Nane kuruturken Önce dalları ile gölgede kurutup ,sonra dallarından yeşil yaprakları sıyırarak ayırıyor ve yine gölgede kurutmaya devam ediyoruz. Ovalanacak duruma gelene kadar kurutup ,ovaladıktan sonra elekten geçiriyoruz. 

En sevdiğim Güneşte Yapılan Biber salçası . Rengi taptaze ve kıpkırmızı kalıyor. Kararma , morarma olmuyor. Bunun için ; Biberleri yıkıyor ve makasla kesiyoruz. Tohumlarını alıp Kurumaya bırakıyoruz. Kıyma makineniz varsa kıyma makinesinden , yoksa robotta çektiriyoruz. 
Tepsilere döküp güneşte ara sıra karıştırarak suyunu çektiriyoruz.
3-4 gün sonra tuzunu ayarlıyor ve kalın tuz atıyoruz.Bu şekilde birkaç gün daha güneşlendiriyoruz.
Üzerine temiz tülbent gerip geceleri bahçede bırakmıyoruz.

 Dalında Kuruyan fasulyeler . İçleri çıkartılarak Yine açık havada kurutulur ve kışlık kuru fasulyelerimiz de farklı cinslerde olanlar ayrı ayrı bez torbalarda saklanarak korunur. 


Aslında en güzelide herşeyin doğal ve kendi yetiştirdikleri bahçe mahsulünden olması . Bamyalarda biriktirerek kurutulmuşlar. İpe dizilir ve gölgede çamaşır iplerine asılarak kurutulurlar. Bir sürede  bu şekilde asılı kalırlar .. 
Bazı Fotoğraflarımı kaybetsemde Bizim kış hazırlıklarımız sadece bu kadar değil tabii. Tarhanamız Ramazandan önce karılmıştı . Geciksemde tarifini kısa süre sonra yazacağım inşallah. 
Taze bamya kesinlikle yıkanmaz ve mutfak havlusu arasında silinerek ayıklanır. 
Bu şekilde bir poşet deneyiniz hiç salyalanmadığını göreceksiniz. Pişirme zamanı hazırladığınız yemek suyuna donmuş olarak atılır ve kesinlikle karıştırılmaz. 
                                                    

Ağız tadı ile Kış hazırlıklarımızı yemek nasip olsun. 
                                                 Nursevince

Yorum Gönder

3 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
  1. geldim çok şükür eline sağlık ablam :)

    YanıtlaSil
  2. Oh mis gibi ...mevlam kışın agız tadı ile yemek nasip etsin.Bilgiler pek güzel..

    YanıtlaSil
  3. kolay gelsin mışırların kurutulduğunu bilmiyordum ÖĞRENMİŞ OLDUM :)

    YanıtlaSil

Nursevince Lezzetleri ziyaret ederek yorum bıraktığınız için teşekkür ederim, Her yorum benim için çok kıymetli.

Google plus hesabı bulunmayıp yorum yapmak isteyenler ANONİM seçeneğini kullanarak yorum bırakabilirler, bu şekilde yorum bırakanlar lütfen isim belirtsinler.
TEŞEKKÜRLER,

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !