Kastamonu Etli Ekmek Tarifi

Kastamonu Etli Ekmeği Nasıl yapılır?

6 aylıkken gittiğimiz ve 25 yıl yaşadığım Kastamonu'yu Memleketim sayarım. Artık yörenin birçok tarifini ve geleneklerini bile almış durumdayken. Ayrılmak zorunda kaldığımız  Şirin minyon Şehir 'in Kendine has özel Et Ekmeği tarifini paylaşmaya çalışacağım sizlerle. Et ekmeğine zamanla etli ekmek denilmiş zira et eski zamanlarda dövülürmüş ve kıyma kıvamında hazırlanırmış. Bundandırki Etli denilir. Şimdi hepimiz pratik ve hazır gıdalara o kadar alıştıkki . İmkanımız olsada sanki eti dövdürüpde uğraşmayız gibi geliyor bana. Tabiki eskiden Kastamonu evlerinin içersinde ocaklar vardı. Yörenin yerli halkı hala mutfaklarında davlumbaz şeklinde ateş yakabilecekleri ocaklar yaptırırlar. Etli ekmek sacının altı külle kaplanır ve odun ateşine konur. Ateş ekmeği yakmadan yavaş yavaş pişirsin ve sıcak sıcak yensin diye. Etli ekmeğin bence en önemli özelliği ise birlikde yenemez. Evin hanımı ocak başına geçer ve pişen ekmekler hemen sıcak sıcak birikmeden üst üste konmadan yenir ve yanında mutlaka soğuk bir içecek olur. Şimdi geçelim tarifimize. Her zamanki gibi Yasemin ablam yaptı .Ellerine sağlık. Tabii ev koşullarında ve teflon tava ,yada benim bakır sacımı kullanıyorum ocak üstünde.


(Pişirip ablama yardım ettim. Sıcak yendiği içinde servis yaptım. Malesef servis anının fotoğraflarını çekemedim. )

Kastamonu Etli Ekmeği Malzemeleri:
1 kğ un
250 gr Mümkünse iki defa çektirilmiş az yağlı kıyma( normalde dövülmüş et ile yapıldığından kıymayı tekde çektirseniz olur ama biz iki defa çektiriyoruz)
1 başkuru soğan
1 domates
yarım bağ maydanoz
1 yumurta ( kıymanın daha rahat hamura sürülmesini sağlıyor)
Kimyon, tuz, karabiber
 istenirse pul biber
Pişerken üzeriene sürmek için sıvı yağ yada tereyağı

Kastamonu Etli Ekmek Yapılışı:
*Derin bir yoğurma kabına unumuzu dökelim. Tuz ve su ile katı bir hamur yoğuralım. Nemli bez örtüp dinlendirelim.

*İç malzememizi hazırlayalım. Bunun için kıymayı bir kaba koyalım ve üzerine soğan rendeleyelim, domates rendeleyelim, maydanozu incecik kıyalım ve içersine diğer malzemelerle birlikde katıp karıştıralım.Çok güzel karıştırmalıyız ve kıyma sulu bir kıvamda olmalı suyunu çektikçede su ilave etmeliyiz.

Dinlenen hamurumuzdan yumurta büyüklüğünde yumaklar alalım .Tava yada sacımız büyüklüğüne göre hafif unlanmış tezgahta oklava ile açalım yufkanın yarısına kıymalı harçdan macun gibi sürelim ve diğer kısmını D harfi gibi üzerine kapatalım. Sacımıza koyalım harlı ateşde sacımızı önce ısıtalım sonra ateşi az kısalım. Arkalı önlü pişirelim. Yakmadan her tarafını eşit derecede pişirip erittiğimiz tereyağını yada sıvı yağı iki tarafıda kızardıkdan sonra üzerine sürelim. Biriktirmeden servis yapalım. Yukarıdada bahsettiğim gibi kesinlikle sıcak servis yapılmalı.
Afiyet olsun.


Kastamonu Etli Ekmek Tarifi ,
                                                                Nursevin'ce 

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !