Muhacir Böreği Tarifi

Muhacir Böreği  Nasıl Yapılır
Domatesli Muhacir Böreği
Arnavut böreği 
Anne tarafımız Büyükdedelerimizden dolayı Selanikden göçmüşler.
Bir yanımız Selanik göçmeni olduğu için ,herne kadar uzak kalsakda Domatesli Muhacir böreğini domatesin bol olduğu dönemlerde sık sık yaparız. Muhacir böreği tabiki sadece domatesli olmaz. Rahmetli anneannem Anlatırdı. Rahmetli Zeki Müren beyefendiye Antalya'da kaldığı dönemlerde Semizotlu yapmış. Zeki Müren özellikle Semizotlu istemiş.Ahh şimdi aklıma bunları yazarken büyükannem geldi. Anneannemin annesi. Pamuk büyük annem. Rahmet istedi. Muhacirler çokda güzel hanımlar oluyorlar. Marifetli ve temiz olan büyükannem neler yapardı neler sağlığında. Burada bahsettiğim üç kişide rahmet istedi. Nurlarda yatsınlar.

Muhacir Böreğimize gelince .:)

İstediğiniz iç malzweme ile yapabilirsiniz Değişik iç malzemelerin yapılışı na bakabilirsiniz.

Muhacir Böreği domatesli için Malzemeler:
 1 kğ un , tuz ve su
Mümkünse iç yağı yada kuyruk yağı 1 çorba kaşığı
200 gr margarin 2 çorba kaşığı zeytinyağı
İç malzemeleri
1 kğ domates
4 adet orta boy kuru soğan
sıvı yağ
kuru nane, tuz , karabiber


Muhacir Böreği Yapılışı:
Derin yoğurma kabına unu eleyerek allaım ve ortasın atuz , su koyarak yavaş yavaş un ile karıştırıp sert bir hamur yoğuralım. Hamuru dinlenmeye alalım.
İç malzememiz için;
Kuru soğanı piyazlık doğrayalım 2 çorba kaşığı zeytinyağında soteleyelim.Domatesleri kabuklarını soyarak küçük küçük doğrayalım ve soğanların üzerine ilave edelim. tuzunu , karabiberini arzumuza göre ilave edip iyice kavuralım. Hafif sulu kaldığında altını kapatalım ve kuru nane atalım. Soğumaya bırakalım.


* Fırın tepsimizi margarinle yağlıyalım.
*Margarinin yarısı derin bir tavada eritelim. Üzerine iç yağı tercih ederseniz 1 kaşık atalım. 2 çorba kaşığı zeytinyağıda ilave edelim. Kenara alalım.
*Yoğurduğumuz hamuru 13-14 bezeye ayıralım. 14 beze ise 7 bezesini alıp  Her bezeyi pasta tabağı büyüklüğünde oklava ile açıp aralarına erittiğimiz yağdan sürelim. Üst üste koyalım ve en üste yağ sürmeden elimizle düzeltelim hafif unlu tezgahta tepsiden biraz büyükce açalım . Oklava yardımı ile kaldırıp kırıştırarak tepsiye yerleştirebilir ve kenarlarından çok hafif dışarı taşırabilirsiniz.
* İç malzememizi tamamını yufkamızın üzerine döşeyelim.
* ikinci 7 bezeyide aynı şekilde açalım ve yağlıyalım. 2 Çorba kaşığı kadar yağı bırakalım.  Bezeleri yağladıkdan sonra yufkayı tepsi büyüklüğünden biraz daha büyükce açalım. Kırıştırarak domatesli için üzerine döşeyelim. Kenardan hafif sarkan alt yufkayı üst yukayla sıkıştırarak iki parmağımızla sıkalım domateslerin dışarıya akmalarına engel olalım. (Yukarıdaki resimde tepsinin alt bölümünde kenarlarını görebilirsiniz)
* Fırınımızı 200 derecede ısıtalım ve ayırdığımız yağı tepsimizin üstüne gezdirelim. Böreğimizin üst bölümüde tamamen yağlansın. Fırına sürelim üzeri hafif kızarırken derecesini 180 'e düşürelim. Kabaracaktır ve içini çeke çeke pişecektir.
* Kızardıkdan sonra fırından alalım ve bir sofra örtüsüne saralım. Servis yaparken pizza gibi dilimleyelim.
Offf şöylede domateslerini akıta akıta yemesi varya .:) Afiyetler olsun.

Muhacir Böreği Tarifi 
                                                              Nursevince

Yorum Gönder

17 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
  1. Ellerinize sağlık. büyükannenizde nurlar içinde yatsın.

    YanıtlaSil
  2. Marifet marifet kokuyor bugün blog.ellerine sağlık ablacığım.Çok güzel görünüyor..

    YanıtlaSil
  3. Amin. haticeciğim. teşekkürler.

    YanıtlaSil
  4. Havva cığım teşekkür ederim. canım. Birgün beraber de yeriz inşallah.

    YanıtlaSil
  5. Ellerine sağlık bu kadar güzel yeteneklerin nereden geldiği anlaşıldı :) anneanneniz size el vermiş , nurlar içinde yatsın , sevgiler

    YanıtlaSil
  6. Amin. Berna teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  7. ellerinize sağlık el açma börekleri çok severim..ne güzel olmuştur şimdi:))

    YanıtlaSil
  8. teşekkür ederim. çok güzel oluyor.

    YanıtlaSil
  9. bir selanik gçömeni olarak bayıldım
    ellerine sağlık
    mutlu bir haftasonu dilerim :)

    YanıtlaSil
  10. Canıum benim o güzel ellerine sağlık çok güzeller:)afiyet olsun:)

    YanıtlaSil
  11. cok sacma bi tarif uyduruktan

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İsminizi yazmadığınız için adsız diyeceğim size. 51 yaşımdayım .. demek yıllardır bu saçma sapan tarifi yutturuyormuş annem bize. Bizde çocuklarımıza ve burd apaylaştıklarımıza :))) Yarın kıymalısını detayları ile paylaşacağım. Artı birde mantısı var. bloğumda. http://www.nursevincelezzetler.com/2014/04/firin-mantisi-borek-manti-tarifi-selanik.html

      Sil
  12. Senelerdir yapar yeriz,göçmeniz,yalnız biz katı yağ kullanmayız,içine ve kat aralarına z.yağı koyarız,ha bir de iç malzemeye mevsimindeyse bütün olarak ekşi erik ya da koruk ekleriz,yoksa limon sıkarız deneyiniz efendim :)
    Ayşen

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ayşen hanım çok teşekkürler. Kuyruk yağı çok güzel yapar aslında börekleri. ama sağlık açısından az kullanıyoruz. Ekşi börek hiç yemedim. Fikrinize sağlık..

      Sil
  13. Bir şeyi unutmuşsunuz, bu çok önemli eksiği tamamlamak istiyorum. Bu börek mutlaka içi açılıp biraz sirke dökülerek yenir. Afiyet olsun Hülya Yılmaz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hülya hanım çok teşekkür ederiz. Yukarıdaki yorumlarda da ekşi erik veya korukdan söz edilmişti. Fikirleriniz çok önemli.. Fakat damak tadımıza uygunluğunu önce test etmeliyim.:))

      Sil

Nursevince Lezzetleri ziyaret ederek yorum bıraktığınız için teşekkür ederim, Her yorum benim için çok kıymetli.

Google plus hesabı bulunmayıp yorum yapmak isteyenler ANONİM seçeneğini kullanarak yorum bırakabilirler, bu şekilde yorum bırakanlar lütfen isim belirtsinler.
TEŞEKKÜRLER,

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !