Ihlamur Çayı Tarifi ve Ekmek Balığı

Ihlamur Çayı Nasıl Yapılır ?
Ekmek Balığı Nasıl Yapılır?

Öncelikle İyi bir hafta dileklerimle yazıma başlamak istiyorum.
Geçen haftayı ve bayram öncesini grip ve soğukalgınlığı ile geçirdiğim için Ihlamur çayı yaptım hergün azar azar. Uzmanlara göre az az yapmalıymışız. Bekleyip rengi koyulaşan ıhlamuru tekrar tekrar kaynatmadın hiçbir faydası olmazmış. Ben bir elimle beş parmağımın tuttuğu kadar ıhlamuru kaynatıp sabah akşam içtim. Doktora gitmeden atlattım gribimi. Biraz uzun sürdü ama ilaç içmedim . 
Ihlamurun Faydalarından bazılarına gelince :
Kansızlığı giderir.Sindirime yardımcı olur.Damar kireçlenmesini önler.Boyun ve yüze güzellik verir.Sinirleri yatıştırır ve rahatlatır.Balla karıştırılıp içilirse, mide ülserine faydalıdır.Sinirleri kuvvetlendirir, sinir bozukluğunu giderir.Böbrek taşlarını ve kumlarını dökmeye yardımcı olur.Kabızlığı ve bağırsak spazmını giderir.Aybaşı ağrılarını hafifleterek daha kolay geçmesini sağlar.Göğsü yumuşatır, öksürüğü keser bronşları açar ve balgamı söker.Grip ve nezlede vücudun direncini artırır, yakalanma riskini azaltır.Vücudu terleterek vücuttaki zararlı maddelerin uzaklaştırılmasını sağlar.Sabah aç karnına içilmeye devam edilen ıhlamur zayıflamak isteyenlere bu hususta yardımcı olur. :)) 



Ihlamur Çayının Yapılışı :
1 parça çubuk tarçın , 2-3 adet tane karanfil ,Ihlamur ,eğer isterseniz elma kabuğu . Demlik yada çaydanlığa koyuyor direk üzerine soğuk su ekleyip kaynatıyoruz. Limon sıkıp içerseniz daha da çabuk güçlenirsiniz. Afiyet olsun.
Not: Çubuk tarçın yerine 1 adet küçük Zerdeçal da konulabilir.

  
Ekmek Balığı ( Yumurtalı Ekmek ) Yapılışı:
Ekmek dilimi sayınıza göre yumurta
10 dilim ekmek 1 büyük yumurta yeterli gelecektir.
kızartmalık sıvı yağ
tuz
2 çorba kaşığı süt

Yapılışı: Ekmek balığı çok yağ çektiği için yıllarca yapmadım.. Eşimde yemiyordu. Bir arkadaşımın babası yumurtacıda çalışıyordu ve eve kırık yumurta gelincede iş yerimize sabahları yumurtalı ekmek gelirdi. Dikkatimi çekti hiçde yağlı değil. Nasıl oluyor ? Artık bende öyle yapıyorum. Ekmeklerin tek tarafını yumurtaya buluyor ve tek tarafını kızartıyorum.

Yumurtaları bir kaseye kıralım az tuz atıp çatalla çırpalım ve sütünü ilave edelim.
 Ekmeklerin tek tarafını batırıp kızgın yağda tek taraflı kızartalım kağıt havluya alalım.Böylece 1 yumurta ile daha çok ekmek dilimi kızartabiliriz. Fazlada yağ çekmez.
Afiyet olsun.
Not: 05.12.2013 düzeltme .. Tv de bir proğramda ıhlamurun kaynatılmaması gerektiği ve kaynayan suya ağzı kapalı olarak birkaç dal atılarak , yine içersine tarçın karanfil konulabilir. Hemen bekletilmeden içilmesi gerektiği husundaydı..
Bunuda not olarak belirtmek ihtiyacı hissettim. Bugün uyguladım Sarı bir çay oldu. Önemli olan sağlığımız ..

Ihlamur Çayı Tarifi ve Ekmek Balığı
                                                             Nursevince 

Yorum Gönder

9 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
  1. Ellerine sağlık...Nefis gözüküyor..

    YanıtlaSil
  2. Ellerine sağlık. Ben de daha hafif olması açısından tek taraflı kızartmayı seviyorum.

    YanıtlaSil
  3. Geçmiş olsun canım..Paylaşımın için teşekkürler..

    YanıtlaSil
  4. Soyadım ıhlamur olmasına rağmen uzun yıllar tadını hiç sevemedim, sonra birggün tarçın da koysam, elma kabuğu da derken müptelası oldum.Kış akşamlarının en favori içeceği benim için ılamur oldu,tekrar geçmiş olsun,sevgilerle.

    YanıtlaSil
  5. Merhaba, küçük bir çocukken 'Ekmek Balığı'nı, sadece ekmek yiyen bir balık sanırdım:)ve neden buna böyle diyorlar, bunda balık yok diye içimden geçirirdim:)
    Ihlamurcum'un dediği gibi kokusunu sevsem de o baygın tadı bana pek de iyi gelmezdi, ta ki elma-tarçın kurtarıcısına kadar.
    Ellerine sağlık.
    İzleyicim olduğun için teşekkür ederim.
    Başlıktaki Yunus Emre deyişine ve onu yazmana hayran kaldım.
    Sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  6. Ihlamurcum , vanilins , Aheste beste Çok ama çok teşekkür ederim. ziyaretler beni mutlu ediyor.

    YanıtlaSil
  7. Evlendikten 1 ay kadar sonraydı sanırım, bir pazar günü gözümü açarken bir ses duydum. "Ekmek balığı yapar mısın" Töbe töbe dedim" adam kafayı yedi ekmeğin de balığı mı olurmuş :))) Meğer bizim yumurtalı ekmekmiş o, tarif edince anladım. Hala çok gülerim bu isime, sizde mi Artvinlisiniz yoksa....
    O günden beri ayda bir kaç defa yaparım bu ekmek balığını, bilgi için de çok teşekkürler, afiyet olsun.

    YanıtlaSil

Nursevince Lezzetleri ziyaret ederek yorum bıraktığınız için teşekkür ederim, Her yorum benim için çok kıymetli.

Google plus hesabı bulunmayıp yorum yapmak isteyenler ANONİM seçeneğini kullanarak yorum bırakabilirler, bu şekilde yorum bırakanlar lütfen isim belirtsinler.
TEŞEKKÜRLER,

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !