Sokak Poğaçası Tarifi

Sokak Poğaçası Nasıl Yapılır?

Uzun zamandır bekleyen fotoğraflarımdan ve çok sevdiğimiz ablamın poğaçası ,kendi tarifi Pastane poğaçası olarak verdi ama ben sokak simidi arabalarında satılan içsiz poğaçalara daha çok benzetiyorum. Tarif defterimden ve daha önce yazarlık yaptığım siteye , sevdiğim bazı arkadaşlarımında sayfalarına vermiştim bu tarifi. Şimdi sıra bende. Böyle güzel bir poğaçanın burda olmasıda gerekir  değilmi? :) Ama bu Poğaça ya pamuk demek yalnış olur. Pamukdan çok farklı yumuşaklığının yanında ağızda dağılıveren bir lezzeti var. Adeta damakda eriyor. Tarife tam uyarsanız ve Fırınınızı tanıyorsanız mükemmel . Benim fırınım fazla tutarsam kurutabiliyor bu yüzden üzerleri kızarınca hemen alıyorum fırından.
Sokak Poğaçası İçin Malzemeler:
Oda sıcaklığında .
1 su bardağı  Yoğurt
2 yumurta akı ( sarılar üzerlerine sürülecek)
1 pk. insant maya(yada 1 pk yaş maya)
1 pk. hamur işi Margarini 250 gr.lık olanlardan
1 su bardağı sıvı yağ
1 pk. kabartma tozu
1 çorba kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
5-6 su bardağı dolusu elenmiş un
Sokak Poğaçası Yapılışı:
"En önemli püf noktamız unumuzun elenmiş olmasıdır. Artı malzemelerimiz oda ısısında olmalı."
Yoğurma kabımıza yoğurt, maya ve kabartma tozunu alalım. Üzerine toz şekeri atalım. Elimiz ile karıştıralım.Sıvı yağı ve margarinide ilave edip parmaklarımızla iyice karıştıralım ve margarini yedirelim.Tuzu ekleyelim.Yumurta beyazını ve Yavaş yavaş un ilave edelim. Cıvık sayılacak kadar yumuşak bir hamur olsun. Elimize yapışsın. Hafif sıvı yağa batıralım elimizi ve hamuru toparlıyalım.
Toparladığımız hamuru ağzı kapalı bir şekilde buzdolabına kaldıralım.
En az 1 saat buzdolabında kalsın. Ertesi güne kadar dahi kalabilir. Hamur yumuşak ve yağlı olduğundan buzdolabından alıp yuvarlamak daha kolay olacaktır.
1-2 saat sonra hamuru alalım ve küçük parçalar alıp yuvarlıyalım. Fırın tepsimizi yağlamadan yuvarladığımız Poğaçaları dizelim.Yumurta sarılarını çatal yardımı ile çırpalım ve poğaçaların üzerlerine sürelim. Bu arada fırınımızı 180 dereceye getirelim ve ısınsın.
Yumurta sürdüğümüz poğaçaların ortalarına bıçakla artı şeklinde çizik atalım. Ablam çizik atmazsak patlıyor demişdi. Benim önce yaptığım poğaçalarım bu kadar patlamazdı ama bu defakiler içinden taşdı sanki :)Çok sevinmiş gibiler.
Not: Bu hamuru istediğiniz süre, 2 gün önce gibi yoğurup buzdolabınıza koysanız Misafiriniz geldiğinde yapıp fırına sürseniz dahi olur. .Çaydanlık ocağa poğaçalar fırına. Yumuşak ve lezziz.
Tepsimizi ısınmış fırına sürelim ve üzerleri kızarınca kesinlikle hemen fırından çıkartalım . İlk sıcaklığı geçince tepsiden servise alalım.  
Afiyet olsun.
Sokak Poğaçası Tarifi
                                            Nursevince                                          

Yorum Gönder

26 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
  1. kıyır kıyır çok lezzetli görünüyor canım.ellerine sağlık.sevgiler.

    YanıtlaSil
  2. Canım ellerine sağlık nefis görünüyor poğaçalar sevgiler...

    YanıtlaSil
  3. Teşekkür ederim. Arkadaşlar. hep yanımdasınız sağolun.

    YanıtlaSil
  4. Ne de güzel görünüyor tam benlik:) Ellerine sağlık ablacım. Afiyetler olsun....
    Sevgiler :)))

    YanıtlaSil
  5. teşekkür ederim fatoş. hakikaten tadıda güzell

    YanıtlaSil
  6. olsada yesek kahvaltıya..harika görünüyor canım.eline saglık..

    YanıtlaSil
  7. Hamurlari yuvarladikran sonra kabarmasini beklemiyormuyuz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hafize hanım.İlginize çok teşekkür ederim. Fırının ısınması ve yumurta sürme aşaması kadar daha fazla hamuru bekletmiyoruz. Yağlı farklı bir poğaça oluyor. Teşekkürler.

      Sil
  8. TARİFİNİZİ DENEDİM...ÇOK YAĞLI...BEĞENDİM DİYEMEM...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet Esra hanım. Tarifdede yazdığım gibi yağlı bir hamur oluyor. Her zaman olduğu gibi malesef yağ hamur lezzetlendiriyor. Aklıma düşürdünüz şimdi yarın kahvaltı için hemen hamur yoğurayım.. Şimdiye kadar bu poğaça ile ilgili aldığım ilk kötü yorum. Sanırım yağınız biraz ağırdı yada unumu az geldi. Yoksa çok güzel sokak simitçilerinin sattıklarından daha sağlıklı bir poğaça oluyor. bayağıda bereketli.. Emeklerinize sağlık ve yorumunuz geri dönüşünüz için teşekkürler.

      Sil
  9. Birçok kez denediğim güzel bir tarif..Paylaşım için teşekkürler.Ayşe Ölmezoğlu

    YanıtlaSil
  10. Merhaba poğaçayi demedim. Hiç kabarmadi ve yağlı oldu. Sanırım ünü az geldi. Un için ölçü verilmemiş. Ayşe Yıldırım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu poğaça zaten çok kabarmıyor o yüzden de içsiz sokak poğaçası ve yağlı oluyor. 5-6 su bardağı elenmiş un demiştim tarifte ama .. dilerseniz http://www.nursevincelezzetler.com/2013/07/hashasli-yumusak-pogaca-tarifi.html bu poğaçamı deneyiniz.

      Sil
  11. bugüne kadar kaç kere poğaça yaptığımı hatırlamıyorum bile . ama bugüne kadar yaptığım ve yediğim en güzel poğaça sizin tarifinizdi. tarifiniz için çok teşekkür ederim. yiyen herkes bayıldı sürekli benden istenen bir tarif oldu :)

    YanıtlaSil
  12. sahane bir tarif cok tesekkürler sekiz yildir vatanimin sokak pogacalarina hasret kaldim bu trf tam istedigim gibi oldu hatta birazdan hacca gidecek birileride nasipse yiyecekler inseALLAH insanin agizinda dagiliyor yerken cok tesekkürler vatanima kucak dolusu selamlar sevgiler

    YanıtlaSil
  13. Ne zamandır bu poğaçanın tarifini arıyorum çok teşekkürler..

    YanıtlaSil
  14. Kesinlikle tarifinizi denemek istiyorum.Piştikten sonra ne kadar süre tazeliğini koruyarak saklayabiliriz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. poğaça yağlı ve hamur kıvamı çok önemli. uzun zamandır yapmadım . bende yapayım en kısa zamanda. 2 gün taze kalır fakat her pağaça gibi ilk tazelik için önden ısıtılmış ve kapatılmış fırına metal kapla su koyarak ardından da pğaçaları içinde bir süre kapalı bırakarak tazeleyebilirsiniz.

      Sil
  15. Bende yaptim buzdolabina koydum bekletiyorum pişince nasil olucak bakalim.

    YanıtlaSil
  16. Margarin kullanmıyorum ama onun yerine tereyağı koyabilir miyim?

    YanıtlaSil
  17. Ben bu tarifi misafirime yaptım. Karı koca ikisi de çok beğendiler. Ben de beğendim.

    YanıtlaSil
  18. Blogumu açtığımda tanımıştım Nursevini bu tarifi çok sevmiştim bugün aklıma geldi, nefis bir sokak poğaçası tarifi ellerine sağlık

    YanıtlaSil

Nursevince Lezzetleri ziyaret ederek yorum bıraktığınız için teşekkür ederim, Her yorum benim için çok kıymetli.

Google plus hesabı bulunmayıp yorum yapmak isteyenler ANONİM seçeneğini kullanarak yorum bırakabilirler, bu şekilde yorum bırakanlar lütfen isim belirtsinler.
TEŞEKKÜRLER,

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !