Ev Yoğurdu Yapımı

Evde Yoğurt Nasıl Mayalanır
Ev Yoğurdu Yapımı
Yoğurt Mayalama Yöntemlerinden  


Merhabalar ,
Sonbaharla birlikde yeniden yoğurdumu evde mayalamaya başladım. Temmuz ve Ağustos aylarında ben malesef evde Antalya 'nın nem ve sıcağından yoğurt mayalayamıyorum. Ekşimesine sebep oluyor. 
Kışın 5-6 saatte (evim kaloriferli değil)mayaladığım yoğurdu bahar ve yaz aylarında 4- saate indirsemde hakikaten çok ekşime riskini göze alamıyorum.
Evde sürekli nasıl olsa yapıyorum bugün yarın derken bloğumda ev yapımı yoğurt tarifim yokdu. 
Tıpkı Kısır Tarifimin olmadığı gibi. Sanırım 10 larca fotoğraflar var .. Fakat tarifi bloğa yazmak ertelenmekde. Elbet birgün Çok güvendiğim kısır tarifimide yeniden fotoğraflayarak yüklerim. Evett kısır tarifimide yükledim. Burdan tıklayınız.
Yoğurt yapımına gelince.. 
Malzeme olarak sadece süt ve mayalık yoğurt gerekiyor. 
Daha önce mayaladığım yoğurt tamamen bitmeden 2 -2,5 kilo köysütü için dolu 2 çorba kaşığı ayırıyorum. 


Ev Yoğurdu Nasıl Yapılır
  • 2,5 kğ Süt için 2 dolu çorba kaşığı eski yoğurt ayırıyoruz.
  • Sütümüzü çok güzel kaynatıyor ve bir sofra örtüsü üzerine alıyoruz..Mümkünse nerede mayalandıracaksak orda  yapalım. ..Mayalık Yoğurdu karıştırdıkdan sonra yerinden oynatmamalıyız. 
  • Ilıyan süt bebeklerin içebileceği ölçüde olmalı. 2 çorba kaşığı yoğurdu geniş bir tabağa alıp çatalla çırpalım. üzerine çok ılık olan sütten bir kepçe dökelim ve çatalla çırpmaya devam edelim.
  • Bu karışımı Süt dolu tenceremize yine çırpıcı yardımı ile karıştıralım.
  • Üzerine kağıt havlu yada temiz bir tülbent gergin şekilde örtelim. Hatta kevgir dahi olur ters kapatabileceğiniz. Böylece buharlaşan süt taneleri yoğurdun üzerine geri damlayıp sulanmasına engel olur.  
  • Ben fotoğrafdaki gibi kağıt havlu serdiğim için tenceremin kapağını çok  sıkı kapamadım ve sofra örtüsü ile iyice sardım. Sıcak kalan süt yoğurtla birlikde üzeri hiç açılmadan kışın 5-6- saat kadar kapalı kalsın.Bunu kendiniz deneyerek bulabilirsiniz.(Benim evim kaloriferli değil) (lütfen aşağıdaki yorumlarıda okuyunuz size ışık olacaktır. Evin sıcaklığı ve ortamda değişebiliyor) 
  • Yaz aylarındaki mayalama saatini bulunduğunuz İklime göre ayarlayınız.
  • Çok serin ve soğuk iklimlerde dilerseniz fırınınızı 100-150 derece arasında 10 dakika kadar ısıtıp - kapatıp ,sonra tencerenizi fırının orta rafında da mayalanmaya bırakabilirsiniz. 
  • Fırını hiç ısıtmadanda direk tencereyi sarmadan karanlık fırında mayalama yapılıyormuş. Fakat ben denemedim.
4 saat sonra Açtığımız yoğurdu kapaksız olarak bir saat dışarda tutalım daha sonra buzdolabına yerleştirelim. 1gün hiç kaşık değdirmeyelim. Yoğurt genellikle hayvanların küspe yediği dönemlerde daha sulu olur. Bunun için temiz bir bezi yoğurdun üzerine katlayarak koyarız ve suyunu aldırırız. Bezi gün içersinde sıkar yeniden koyarız.






Ertesi gün artık yoğurdumuza kaşık vurabiliriz. Yoğurdumuz yenmeğe hazırdır.


  • Not: Yoğurt üzerindeki bez çok sulanıyorsa bezin uç kısmını tencereden sarkıtıp altına bir kase koyarsanız akan su ile poğaça yoğurabilirsiniz. 
Afiyet olsun.
Evde Yoğurt Nasıl Mayalanır
Ev Yoğurdu Yapımı
Yoğurt Mayalama Yöntemlerinden  
                                                     Nursevince

Yorum Gönder

18 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
  1. canım ne de güzel anlatmıssın yoğurt yapımının püf noktalarını ,zaman zaman bende evde yaparım hazır almak ıstemıyorum ama bazen hatta cogu zamanda mecburen alıyorum. harika görünüyor ellerıne sağlık afiyetle ye..

    YanıtlaSil
  2. bak bend neden sulanıyor diyorum her noksanımı açıklamışsın ellerine sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkür ederim. Aslında birazda yoğurdun sulanması makbuldür. Katkı maddesi olmadığının yada az olduğunun kanıtıdır bu. Hazır yoğurtlarda bile..

      Sil
  3. Ellerine sağlık canım. Çok güzel anlatmışsın.. Sıcaklar geçsin ben de başlayacağım tekrar evde yapmaya.. Daha sağlıklı oluyor.. Afiyetler olsun..

    YanıtlaSil
  4. ellerinize sağlık nursevin hanım. Kalıp kalıp güzel olmuş ama 7 saat çok geldi bana, ben 4 saat sonra açıyorum ne ekşi ne tatlı oluyor ama 7 saat beklerse ekşi olmazı. tabi isteğe bağlı burdan anladığm demekki siz ekşi yoğur seviyosunuz :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. pınar hanımcığım güzel yorumunuza teşekkürler. Ekşi yoğurdu sevmediğimiz için baharda dahi mayalamayı göze almadığımı yazdım yazımda. ANTALYA da yaşadığımız için Kışın 7 saat de dedim.Bende bunu deneyerek buldum. Sütüm ılık oluyor ve kışın ..tekrarlıyorum Kışın 6-7 saatte açıyorum. :) sevgiler.

      Sil
    2. Haklısınız nursevin hanım. Benim ilk yoğurdum hala süttü bende peynire çevirmiştim ve değil 7 saat 9 saat kalmasına rağmen hemde.. :) 9 saat unutmamın sebebi dahada komik tabiki :)neyse burası adana ve coookkk sıcak 4 saatten fazla kalsa çok ekşi oluyor o yüzden 7 saat bana çok geldi. Sevgiler saygılar

      Sil
  5. yoğurdun da çok güzel tutmuş şekerim
    tabiri caizse taş gibi olmuş
    ellerin dert görmesin
    afiyetle tüketin
    mutlu pazarlar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Elif hanımcığım. Tabii üzerine temiz bez serilip suyu sıktırılınca böyle oluyor. Kullanırken yine sulanıyor ama o su çok faydalı diyorlar. sizede mutlu pazarlar.

      Sil
  6. Bizde antalyadayiz yoğurdumuz artık güzel olmuyo sümük gibi oluyo klimalı odada bir kere babamın yaptığı tutmuştu eldenmi gidiyor suttenmi anlamadım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öncelikle şunu belirtmek istiyorum. Daha dün yoğurt mayaladım. Fakat hep birönceki ev yoğurdumdan maya olarak kullanıyorum. Eğer çarşı yoğurdu olursa aynen salyalanıyor. Bamya yemeği gibi.Fakat sabrediniz. Yinre 2. mayalandırmayıda o yoğurtla yapın 3. defasında artık salyalanmaz. yada komşunuzdan mayalık ev yoğurdu alın. çarşı yoğurdu buna sebep oluyor.

      Sil
    2. Pastörize süt kullanıyorum, her seferinde market yoğurduyla mayalıyorum, acaba pastörize sütten yapılan yoğurt mayalık olarak kullanılır mı ki? Çiğ süt kadar bakteri yönünden zengin değil diye tereddüt ettim 🙄

      Sil
    3. Meliha hanım.Market yoğurdu mümkünse kullanmayın. Pastörize süt ile ben hiç mayalamadım. Fakat tereddüt etmeyin bence.

      Sil
  7. Yaptığım yoğurt lar eksimiyor 2 3 hafda bile ben ekşi seviyorum biraz bunun için napmaliyim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mayalık olarak kullandığınız yoğurt ekşitebilirsiniz. bir gün dışarda bırakabilirsiniz. Limon sıkabilirsiniz.
      Mayalarken 6 saatden fazla da tutarsanız ekşir.

      Sil
    2. Çok geç cevap ama görenler olur, faydası olur diye yazıyorum, mayalama derecesini yükseltince biraz daha ekşi oluyor. Mesela 46 derecede light gibi bir tat oluyor, 50 derecedeki yoğurt tadını çok beğendik biz.

      Sil

Nursevince Lezzetleri ziyaret ederek yorum bıraktığınız için teşekkür ederim, Her yorum benim için çok kıymetli.

Google plus hesabı bulunmayıp yorum yapmak isteyenler ANONİM seçeneğini kullanarak yorum bırakabilirler, bu şekilde yorum bırakanlar lütfen isim belirtsinler.
TEŞEKKÜRLER,

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !