Kat Kat Çiçek Ekmek Tarifi

Kat Kat Çiçek Ekmek
Nasıl yapılır
Bugün bizim merkeze bağlı ilçemizde elektrikler kesildi. Sabah uyandığımda yokdu. Oğlum ve babası  dağcılık klübüne bağlı kampa gittiler . Ne hayaller kurmuştum.Kimse bana seslenmeden evimi temizliğini yapacaktım. Birde onlar ikindi vakti dönecekler onlar gelince çayı demlerim güzel bir ikindi çayı ve kahvaltısı yaparız. Hamuru mayaladım. Hiç uzun kesilmez üstelik birde pazar günü. Dedim gelir herhalde. İnternetde resim olarak gördüğüm bir tarifdi bir arap sitesinde , o gün notumu almamıştım. Sonra Uyar'ın Yemekleri sayfasında bir yarışmada aynı tarifi gördüm. Yapım aşamaları yokdu biraz zor anladım ama sonra çözdüm. Yapım aşamaları ile birlikde gördüğüm tarifede sadık kalarak yaptım.Ama hamur mayalı olsada yaparken mayalanması beklenmiyor. Yapıldıkdan sonra tepsi mayası , hazırlık ve yumurta sürülürken o kadar. Bizim elektrikler gelmedi.  Elektriksiz olabilecek işlerimi yaptım. Ayrıca yemek yaptım. Ama hamuru buzdolabına koydumsada hamur kabardı. Tabii uzun süren elektrik kesintisi buzdolabınıda etkiledi. Hay ALLAHım dedim. Şu güzelliğe bak. 1,5 saatte bu kadar kabardı. Bunları neden anlattım. Aslında hamur mayalanmadan yapılıyor.



İstesem kabarmaz. Yoğurdum tekrar buzdolabına koydum. Elektrik gelince ! tabii hemen başladım yapmaya. Hamur çok mayalanınca çokda zorlandım. İstediğim gibi katları açılmadı. Yani her yaprak 5 katlı açılmalıydı. Amaaaa öyle puf puf yumuşacık olduki. Pişerkende çok güzel kabardı . İçini nasıl çekmiş. TEK TEK fotolarını çektim. Dilim fotoyu görünce beni anlıyacaksınız. :))


Kat Kat Çiçek Ekmek
Malzemeler:
7-8 su bardağı elenmiş un
3 su bardağı ılık süt
yarım su bardağı sıvı yağ
42 gr lık bir paket yaş maya
1 tatlı kaşığı tuz
2 çorba kaşığı toz şeker
2 yumurta beyazı ,sarısını üzerine sürmek için ayırıyoruz.
Ara katlar için :
2 çorba kaşığı tereyağ
3 çorba kaşığı zeytinyağ

(İstenirse ara katlara zeytinyağı yerine tahin yada haşhaş ezmesi sürülebilir. Yazarken aklıma gelen acıka, zeytin ezmeside var. )

Hamuru hazırlanışı:

Derin yoğurma kabına ılık sütü ve mayayı koyalım üzerine toz şekeri döküp karıştıralım. Maya biraz köpürdüğünde yumurta beyazlarını tuzu ilave edelim. 
Unu yavaş yavaş katarken yoğuralım. Benimki tam 7 su bardağı unu yedi. Yinede dikkatli olunuz ununu yavaş yavaş yediriniz.  Hamuru toparlayıp 11 bezeye ayırıyor ve hemen yapımına başlıyoruz.
                              Büyük fırın tesisinde yağlı kağıt üzerinde yaparsanız daha rahat çalışırsınız.
Kat Kat Çiçek Ekmek 
Yapılışı:
Yoğurduğumuz hamuru 11 parçaya ayırıyoruz 5 parçası portakal büyüklüğünde 5 parçası mandalin Geriye kalan hamur  en ortaya konacağı için Resimde gördüğünüz gibi Greyfurt büyüklüğünde olmalı.
Tereyağını eritelim içersine sıvı yağı ilave edelim.
Pişirme kabımızı margarin ile yağlıyalım.
Portakal bezelerimizin 5 tanesinide pasta tabağı büyüklüğünde açalım. Fırça ile yağlayıp üst üste koyalım.( her katını yağlıyoruz.)


Elimiz ile en son katı da yağladıkdan sonra kenarlara doğru genişletelim. Pişirme tepsimizin tabanı kadar olunca tepsiye yerleştirelim.


Tepside keskin bir bıçakla önce dörde , sonra sekize bölelim. Yukarıdaki 1. resimdeki gibi kesilen parçaları ucundan tutup geriye yatıralım.
Diğer mandalin gibi olan bezelerimizide daha küçük tatlı tabağı kadar açıp yağlayıp tepsinin açık olan bölümüne koyalım ve bu defa kesikleri aralara denk gelecek şekilde yapalım. ( Size bir sır vereyim mi? yukarda yazdığım gibi benim hamur kabarınca hamuru tutup kaldırmak ve kesmek çok zor oldu. Bende 2. hamuru tezgahta kesip tek tek yaprakları aralarına yerleştirdim) Bakınız 4. foto..da 3.resim. ! yine orda kesilmiş gibi düşünerek yerleştirdim.  

En son kalan büyük top hamurumuzun içine isterseniz malzeme koyabilirsiniz. Hamuru elimle açtım ve  oğlum için her zamanki gibi sucuk dilimleri koyup kapadım. çiçeğin tam ortasına yerleştirdim.
Üzerlerine yumurta sarısı sürüp her kata farklı çörek otu , susam ve mavihaşhaş sepeledim. 200 derece fırında üzerleri kızarana kadar önce alt rafda  foto 4. --kızarmaya başladığında üst rafda pişirdim.





Not: Kat Kat Çiçek Ekmek Tarifi Düz fırın tepsisinde yapılırsa daha rahat şekil verilebiliyor. Bunu sonradan öğrendim..

Yorum Gönder

12 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
  1. Süper bir görüntü, bayıldım....

    YanıtlaSil
  2. o nasıl kabarmak öyle:))maşallahhhh:))çooookk güzell görünüyor..elleriniz dert görmesinn

    YanıtlaSil
  3. Çok beğendim, görsellik müthiş :)

    YanıtlaSil
  4. Teşekkür ederim. Selma hanım. Tadıda çok güzeldi. Bir daha yapmayı düşündüm. Ara katlarına farklı zeytin ezmesi le de olabilir. haşhaşlıda:)

    YanıtlaSil
  5. bayıldımmmm..cok guzel bır tarıf mutlaka bunu da denemelıyım...elleınıze saglıkk...

    YanıtlaSil
  6. Off görüntüye bayıldım. Ne kadar güzel olmuş. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  7. Denendi ve çok beğenildi, tarif için teşekkürler ablacım..

    YanıtlaSil
  8. Gülten Çapkın
    Ellerinize sağlık, harika olmuş. ..

    YanıtlaSil

Nursevince Lezzetleri ziyaret ederek yorum bıraktığınız için teşekkür ederim, Her yorum benim için çok kıymetli.

Google plus hesabı bulunmayıp yorum yapmak isteyenler ANONİM seçeneğini kullanarak yorum bırakabilirler, bu şekilde yorum bırakanlar lütfen isim belirtsinler.
TEŞEKKÜRLER,

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !