Yeşil Zeytin Tadlandırma Ve Kurumu Tarifi

Yeşil Zeytin Tadlandırma Ve Kurumu Nasıl Yapılır

Çocukluğumdan beri Antalya'da geçerdi yaz aylarımız. Okul tatili ve biz Antalya'da Dede ve anneanne evinde 2,5 -3 ay kalırdık. O zamanlar Karadenizden Akdenize aktarmalı otobüslerle uzun yollarda ne zorluklar çekerdi annem 5 çocukla. Birde o zamanlar sigara yasağıda yokdu. Boğulurduk arkamızda oturanların içtiği sigaradan.

Antalya'da çocukluğuma dair hatırladığım en önemli şeylerden biride Yeşil zeytindir. Ne çok severdik ve denizden çıkar her ikindide kahvaltımız hazır olurdu ama yinede ben önümde biriken zeytin çekirdeklerini sayardım. Yine en çok ben yemişim.-) O kadar hazırlıkda ben yeşil zeytin yemişim. Annem mahçup olurdu . Deniz çok acıktırıyor çocukları derdi.
Artık o günlere geri dönemiyorum. Ne yazıkki Kendi çocuğum zeytin yemiyor. Eşim ve ben hala çerez gibi zeytin yeriz.
28 Ekimde ilk zeytinlerimi almıştım. Onları ben makinemle çizdim ama küçük bir bıçakla tamamı yeşil olanlara 3 çizik atılabilir. Alacalı olanlara 2 çizik .Mor olanlara tek çizik ve ayrı kavanozlarda kurmanızı tavsiye ederim. Benim zeytinlerimin tamamı yeşildi. Alacalılar daha çabuk tatlanır ve 20 gün içinde yemeğe hazır olabilir.
Çatlatma Yeşil Zeytin Tarifime burdan ulaşabilirsiniz. 



                                    Zeytin Kurumundan 15 gün sonra yemeğe başladık.

Yeşil Zeytin Tadlandırma Ve Kurumu İçin Malzemeler:

5 kğ yeşil zeytin
1 su bardağı dolusu kalın salamuralık tuz
1 pk. limon tuzu(küçük)Yada 1 çay bardağı silme
5-6 adet limon
1 küçük kase nohut



1.Aşama Tatlandırma: 5 kğ yeşil zeytini bıçak yardımı ile çiziyoruz. Çizme işlemi Zeytinlere üç tarafından çizik atmakdır.
Çizdiğimiz zeytinlerin sapları varsa alıyor ve pet bidonlara doldurup üzerine ağzına kadar su dolduruyoruz. Su dolu bidonları gölge bir yerde beklemeye alıyoruz. Bekleme süresinde ilk 3 gün hiç suyunu değiştirmiyoruz ve ağzını kapamadan iç kısmından zeytinlerin üzerine bir beyaz poşet seriyoruz. Zeytinler yukarı kalkıp kararmasın. Ağzını kapatırsanız zeytin asidini biriktirip kapağını açtığınız an poflar ve köpürüp bira gibi taşar.(bazı rivayetler bu asidin zeytini koruduğunu da söylüyor ) 
3 günden sonra suyunu döküp yeni su dolduruyoruz. Artık bidonumuzun ağzını kapatabiliriz.Suyunu dökerken avcunuzu bidonun kapağına hafif kapatırsanız zeytinler dökülmez.  Bu işlemi artık 2 günde bir tekrarlıyoruz.  10-12 gün sonra zeytinin tadına bakıyoruz ilk anki acılığı gitmişdir.

2.Aşama Yeşil Zeytinin Kurulumu:
12 gün sonunda zeytinlerin suyunu  boşaltıp , Pet şişelerden asıl kuracağımız bidona alalım. Asıl bidonumuza zeytinler içindeyken su(klorsuz) doldurup tekrar derin bir kaba bu suyu boşaltalım. (suyun ölçüsünü alma yöntemidir bu)Suyun yarısını ayırıp biraz ısıtırsanız koyacağınız tuz çabuk erir.
Şimdi bu suya tuz atıp tuz ölçüsünü ayarlamada sıra.
Bir yumurtayı çok güzel yıkayalım. Suyumuza yavaş yavaş tuz atalım ve karıştıralım. Yumurtayı içersine bırakalım önce dibe çökecektir. Yumurta havalanınca suyun üstüne çıkınca tuz yeterli demektir. Ben 2,5 kğ lık Bidonlara kurdum ayrı ayrı yarım su bardağı kadar tuz kullandım. Daha tuzlu olsun istiyorsanız bu size kalmış. Suyun soğumasını bekleyiniz.
Tuz erirken Limon kabuklarımızı soyalım ve limonları halka halka doğrayalım. Zeytinlerin aralarına limon dilimlerini yerleştirelim. Aralarda 1 tatlı kaşığı limon tuzu ve nohut atalım. Bidon tamamen zeytinle dolunca tuzlu suyu üzerine dökelim.  Yine ağızkısmına beyaz temiz bir poşet kapatalım.Bidonun kapağınıda kapatıp serin gölge bir yerde ağzını hiç açmadan 7-10 gün daha bekletelim.
Fotoğrafda En sağdaki bidon gemlik zeytinidir. Rengi biraz daha çağla yeşili. Diğer bidonlar mudanya sarıya bakan yeşil. 10 gün sonra limon ve limon tuzu , nohut ile rengi biraz daha sararacaktır.

Zeytin kurumu uzun yazdığım için size sıkıcı ve zor gelmesin. Ayrıntılı yazmam size yardımcı olabilmek içindir. 3 Yıldır bu yöntemle Zeytin kuruyorum zeytinlerim hiç yumuşamadı bir yıl boyunca aynı sertlikde ve tadda kaldı. Yapmak isteyenlere kolaylıklar dilerim.   
Ayrıca hiç dilmedende zeytinleri direk kurabilirsiniz .Bu yöntemle zeytinleri 1 yıl hiç ağzını açmadan serin ve ışık görmeyen bir yerde tutarsanız.Dilerek yaptığınız zeytinler bittiğinde hazır elinizin altında olur. -:)
Kırma yeşil zeytin tatlandırma tarifim için tarif ismini tıklayınız.


Yeşil Zeytin Tadlandırma Ve Kurumu Tarifi
                                                   Nursevince

Yorum Gönder

51 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
  1. Burada zeytin bol komşuların yapıyor ama ben nedense hiç denemedim hep hazıra kınıyorum galiba:)) ellerinize saglik..

    YanıtlaSil
  2. Misss gibi ellerine sağlık... Bu zeytinleri yemek size ayrı bir keyif verir eminim... Şifa olsun afiyet olsun....

    YanıtlaSil
  3. teşekkür ederim. Arkadaşlar. Umarım hayırlısı ile yemek nasip olur.

    YanıtlaSil
  4. merhaba , hamarat ,mağrifetli bir ev hanımısınız belliki.bende beklerim bloguma

    YanıtlaSil
  5. Ellerine sağlık canım.
    Bende yeni kurdum tatlanmadı daha çok severim.
    Patlıcan reçelini ikinci kaynatma yöntemi benim deneyimlerimin sonucu ortaya çıktı.
    İlk seferde rengi içine hemen almıyor. bekler tekrar kaynarsa süper oluyor.
    Sağlıklı huzurlu günler hicri yeni yılın hayırlı olsun:)))

    YanıtlaSil
  6. Çok tesekkürler ben de bu tarif sayesinde muhtesem bir lezzete kavustum,benim zeytinlerimi görmek isterseniz buyrun linki:):)http://hobidelisii.blogspot.com.tr/2014/12/yesil-zeytin-nasl-kurulur.html

    YanıtlaSil
  7. zeytini bende yapıyorum cokda güzel oluyor ama çıkarınca kararmasını önleyemiyorum tabakta kararıyor zeytinyag ve limonluyorum çıkarınca ama çözüm bulamadım bir öneriniz varmı..ellerinize sağlık sağlıkla tüketin..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkür ederim. Yağ zeytini malesef kararıyor . Ben tadlandırırken nohut koyuyorum ve yiyeceğimiz kadar alıyorum tabağımıza. bol zeytinyağında kararmıyor.

      Sil
  8. Ellerinize sağlık Nursevin hanımcığım.... ben de bu yöntemle ilk kez yeşil zeytin kuracağım ... inşallah başarılı olurum... sevgiler (Selma'nın Organik Mutfağı

    YanıtlaSil
  9. Sizin sayenizde artık zeytinlerim yumuşamaz teşekkürler

    YanıtlaSil
  10. teşekkür ederim bu yıl deneyeceğim.

    YanıtlaSil
  11. Yildiz sahinkaya15 Ekim 2016 01:16

    Fazla zeytinleritatkandirmadan bidonda suyun icinde biryil bekletebilirsiniz demissiniz acaba tuz ve limon tuzu koyuyormuyuz icine tesekkur ederim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba. Ben bir yıl hiç tuz ilavesiz yaptım. Sonra tuzlu denedim. 3 kğ a 2 çorba kaşığı. Kranlık ortamda duruyor ve güz dönemi yeni zeytinimize tadlanana kadar yetişyor. Limontuzu ve zeytinyağını açıp yıkadıktan sonra koyuyorum

      Sil
  12. Çizme veya kırma yapmadan yeşil zeytin deneyimimiz varmı. Şu an elimde %100 organik,(belge almış) hiç ilaç ve suni gübre vs görmemiş, kendi elimle topladığım yeşil zeytin var. Yıl boyunca kullanım için çekiç, çizik ve çiziksiz yapmak istiyorum. Tecrübenizi varsa paylaşmanızı rica ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. B6gün bende aynı şekilde kırmadan , çizmeden sadece bidona 3 kğ zeytine 2 çorba kaşığı salamura tuzu ile su dıldurarak ağzını sıkuca kapatıp önüm0zdeki eyl0l dönemine kadar bwkletmek üzere zeutinimi.karanlık ortama kaldırdım. Açtığım zaman yıkayıp limon ve zeytinyağı ekleyip 2 gün daha bekleterek yiyeceğiz.Bu işlem uzun süreli olduğu için sadece 3 kğ yapıyorum.

      Sil
    2. Hiç kırmadan dilmeden biz de biraz zeytin ayirdik. Hiç tatlandirma yapmadik. Dogrudan yıkayıp suyuna tuz, limon tuzu ve kabuksuz limon koyduk. 15 gün sonra kontrol ettiğimde kapakları basınçtan patlamak üzereydi. Bir müddet yarım açık tutarak rahatlattik. Şu an üzerinden 2 ay gecmiş baktım yine asitlenmiş. Biz neyi yanlış yaptık acaba:)

      Sil
  13. Merhaba. 2 yıldır biz de eşimle sizin tarifinizi uyguluyoruz. Nohutun etkisi nedir onu öğrenmek istedik..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. öncelikle çok teşekkür ederim. Bugün evde nohut kalmadığını farkettim ve yarın kuracağım Tadlanan zeytinlerimi.Yazımda bahsettiğimi sanıyordum ama. Örneğin gemlik zeytini yağlı ve rengi koyudur bizler sarı zeytine görüntü olarak limon sarısına yakın zeytine önem veriyoruz. Nohut zeytinlerin rengini sarartıyor. Mudanya zeytininde ise pek gerek duymuyorum aslında ..

      Sil
    2. Rengine etki ettiğini yazmışsınız ama lezzet açısından fark edip etmediğine emin olmak istedim. Birazdan ben de zeytinlerimi kuruyorum. Çok teşekkür ederiz.

      Sil
    3. merhaba. Nohut mayalanmasına da sebep oluyor diyorlar. Fakat lezzetine etki edeceğini düşünmüyorum. Zeytinler çok güzel olacak endişelenmeyin.Ben bu yıl mudanya zeyutinde tatlandırıyorum mesela. hala sarımsı. Gemlik zeytinlerde koyu yeşil. çünkü yağ zeytini. Cinsine görede zeytinin lezzeti değişir.

      Sil
  14. merhaba nursevil hanım ben ilk defa yeşil zeytin kurdum fakat çizdiğim bıcak izleri siyah oldu sebebi nedir anlayamadın birde acısı çabuk çıkması için ne yapmalıyım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Suda siyah olmaz aslında . Geciktimi biraz suya koymanız acaba.
      Direk dilerek suyada atabilirsiniz ama endişelenmeyin onlar sararacaklar ve o siyahlıklar geçecektir. Suyunu değiştirdikçe .Ellerinize sağlık

      Sil
    2. evet hepsini çizdikten sonra attım suya 20 gündür değiştiriyom hala siyah çizikleri ve de acısı gitmedi. bilginiz için tşk ler ıspartadan almıştım zeytinleri ilk defa deniyorum işallah güzel olur iyi geceler

      Sil
  15. Su soğuyunca demişsiniz.su sıcak su mu olacak.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Suyun yarısını ayırıp biraz ısıtırsanız koyacağınız tuz çabuk erir. Dediğim için. SUyun soğumasını bekleyin ifadesini de kullandım. Serpil hanım. İLginize teşekkürler.😊

      Sil
  16. Zeytin tatlandıktan sonra yiyeceğimiz kadar alacağız bunu anladım fakat ana bidonda salamura suyunda kalan zeytini nasıl muhafaza etmek lazım , hava aldığı için bozulurmu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hayır neden bozulsun. Zeytininizi kahvaltıya koyacak kadarını alır yıkarsınız. Dilediğiniz gibi servis alırsınız. Diğeri zaten ağzına kadar su dolu kalmaya devam ediyor. ilk günkü gibi. Barlanmaması için sadece elinizi içersine sokmazsanız iyi olur. Kepçe gibi yardımcı aletle almanızı öneririm yiyeceğiniz zeytini.

      Sil
  17. Nursena hanım ben de bir tarif vermek istiyorum. Biz zeytini çekirdeği kırılmayacak şekilde taşla kırıyoruz. Sonra sadece su ve salamura tuzuyla bidona kuruyoruz. Suyunu hiç değiştirmiyoruz. Zeytin kurulduktan 15 gün geçtikten itibaren 4-5 gün yetecek kadar zeytini bir kaba alıp 5-6 saat tatlı suda bekletiyoruz. Bu şekilde tuzu çıkıyor. Daha sonra zeytini bir süzgeçte 7-8 saat bekletiyoruz. Zeytinin acısı uçuyor ve zeytin tatlanıyor. Zeytin kararıyor ama zeytinin yağı suya gitmiyor. Zeytin tatlandıktan sonra isteğe bağlı olarak sade veya zeytin yağı ve limon ilave edilecek servis ediyoruz. Memecik ve Ayvalık türlerinde bu yöntem başarılı sonuç veriyor. Bu şekilde zeytin 2 yıl bozulmadan kullanılabiliyor.

    YanıtlaSil
  18. Nursevinc hanım ilk defa yapıcam zeytini hemen tatlandırıp yemeyi anladım fakat 1 yıl dayanıcak olanı net anlamadim kusura bakmayın su ve tuz koyup ağzını sıkıca kapatıp hiçmi açmıycaz taki yemek isteyinceye kadar asit oluşacak sonuçta bi zararı olmaz demi bunun.seneye tekrar zeytin çıkana kadar kendi yaptığım zeytinimi yemek istiyorum bu konuda yardımınızı istiyorum şimdiden çok teşekkür ederim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ayrntılı yazayım derken karıştırıyorum haklısınız.
      size şuan keşke bir foto atma imkanım olsa ve mutfak lavabomun altında hiç çizmeden yaptığım limon sarısı 5 kğ lık pet su bidonu ile duruyor. Açarken lavabonun içinde açıyorum ki asit poflamasın. Yıkayıp limon ve tuz ile yenibidona geçirip yiyeceğiz nasip olursa. hiç bir sakıncası yok tabii.

      Sil
  19. Nursevin Hanım,
    taaa 2016 ekim, kasımda sizin tariflerinizle yaptığım yeşil zeytinler hala gayet diri - en olması gereken kıvamda. ve de siyah sele zeytinlerim de erimedi.
    yemek konusunda gayet iddialı bir tesiste çalışıyorum. mutfak çalışanlatı zeytinlerime hayran kaldı. 1 senelik zeytin bunlar, yeni sene değil diyorum, inanmıyorlar. sizin sayenizde. çok teşekkür ederim.

    Ve de turşu yapımı ile alakalı tarif sayfanız varsa ve link yollarsanız, anneme sürpriz yapabilirim 🙂

    Tekrar teşekkürler..
    Esra

    YanıtlaSil
  20. Merhbalar;12.günde salamuraya başlamanızı tavsiye etmişsiniz.benimki 14. Gününde ama hala biraz acısı var;salamura aşamasında bu acılık geçer mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. merhaba .yorumunuzu yeni gördüm. Zeytin kurumu için bence henüz erken fakat aceleniz yoksa 3 gün daha suyunu değiştirin. Kurulum aşamasında da tadlanır evet fakat şu an acı ise baya bekletir sizi.

      Sil
  21. Nursevin hanım bende 15 gün önce yeşil çizik zeytin aldım. Suya koydum 3 güne bir deyistiriyorum ama hem çok asitli ve acı hemde üzeri barlanıyor kapağı kapalı olduğu halde nerede hata yapmış olabilirim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ilk aşamada 3 gün bekletirim ben . sonra 2 günde bir suyunu değiştiriyorum bugün benimde 15 gün oldu hala yeşil su akıyor.üzeri barlanmaz asitin köpüğüdür o bence devam edin daha çok erken hemen tadlanmaz zaten.

      Sil
  22. Nursevin hanım en son yorum benimdir cevabınız için teşekkürler zeytinin tatlandi şimdi tuzlu suyunu yapıyorum yanlız limon demissiniz içine limon curumezmi uzun süre durunca

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. limon suyu sıkabilirsiniz. bu arzunuza bağlı :) benimkiler suyun içinde hiç çürümedi şimdiye kadar. yukardaki fotolardaki gibi

      Sil
  23. Merhaba ben zeytini kurdum tatlandırdığımı zannettim ama hala biraz acı tuzlamıştım....Bunun bir credit varmı acaba suyunu döküp tekrarı tuzlayayım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. zeytinin suyunu dökmeyin. içinden bir avuç kadar alıp. yıkayın. kurutun. bakın bakalım nasıl olmuş. Hala acı ise bekleyin lütfen zeytini tuz tadlandırıyor

      Sil
  24. nursevin abla ben ankaralıyım ilk defa zeytin tatlandırdım ama aklıma takıldı sormadan edemedim ben siyah zeytinin acı suyunu döktüm ama güneşe koyup kurutmadım sirke yag axda tux koydum tatlandırdım yeni olurmu acaba <|

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. tadı iyi ise tabi olur. ben güneşe koymuyorum zaten sadece yıkayıp geniş bir yerde kurutuyorum. balkonda duruyor biraz

      Sil
    2. çokkk teşekkür ederim nursevin ablacım rahatladım kötü olur diye korkmuştum

      Sil
  25. Zamanı geliyor yakında pazarlarda görmeye başlarız...Teşekkürler geçen sene yaptım yeşili pek beğenmedik daha doğrusu beceremedik galiba her kez farklı bir şey söyledi bu sene sizin tarifinizle yapacağım😊

    YanıtlaSil
  26. Nursevin hanım 8 gün sonra zeytinimi tatlandırdım asit oluşup şişe bombeleşiyo bende kapağını açıp rahatlatıyorum doğrumu yapıyorum yoksa hiç açmamalımıyım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ben kapağını üzerine koyarım fakat tam kapamam.Asit yine olur fakar poflamaz açarken. doğru yapıyorsunuz. Fakat kurma aşamasında yani limon ve tuz koyduktan sonra kapağını hiç açmam. bombeleniyorsa açın ara ara evet hava alsın

      Sil

Nursevince Lezzetleri ziyaret ederek yorum bıraktığınız için teşekkür ederim, Her yorum benim için çok kıymetli.

Google plus hesabı bulunmayıp yorum yapmak isteyenler ANONİM seçeneğini kullanarak yorum bırakabilirler, bu şekilde yorum bırakanlar lütfen isim belirtsinler.
TEŞEKKÜRLER,

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !