Tam Bugday Unu İle Ev Firininda Ekmek Yapimi

Ev Fırınında Ekmek Nasıl Yapılır 
Tam Bugday unu ile Ekmek Yapımı 
Ev Ekmeği Tarifi

Sabah yürüyüşlerimi yaptığım komşucanım bana bir çuval tambuğday unu getirdi Nursevin artık ekmeklerimiz senden diyerek bıraktı.  Karışık olarak İki günde bir ekmek yapıyorum .. 
Köylerde yapılan tandır ekmeklerine benzemesede tazecik , yumuşacık ekmeğimizi gönül rahatlığı ile yiyoruz. Önceki gün yaptığımın üzerine halam geldi çay demlediğim bir ikindi vakti. Tereyağı sürerek ve yeni kurduğum yeşil zeytinimle yerken , hayran kaldı. Kendisi çok güzel yaptığı halde beni tebrik etti ve bir dilim yeter derken dilim üç oldu.:). 



Tam Buğday Unu İle Ev fırınında Ekmek İçin Malzemeler 

2 Su bardağı Tam Buğday Unu
3 Su bardağı Beyaz Un 
1 çorba kaşığı insant Maya 
1 Su Bardağı Süt
4 Su bardağı Ilık Su
1 Çorba Kaşığı Toz Şeker
1 Tatlı Kaşığı tuz

Tam Buğday Unu ile Ekmek Yapım aşamaları 
not: yaş maya kullanılacaksa yarım pk. 20 gr mayayı ılık su ile önce kabartmalısınız. 



  • Yoğurma kabımıza Unumuzu alıp insant mayayı karıştıralım . Toz şeker ve tuzunuda atıp ılıksuyu ve sütü döküp 1. fotoda görüldüğü gibi cıvık bir hamur yoğuralım.Lütfen fotoya bakınız. Hamurun cıvıklığı sizi korkutmasın. Çok çok cıvıksa yanınızda ilave un bulundurunuz :)
  • 2. fotoda görüldüğü gibi elimizi una batırıp hamuru toparlayalım. Bu şekilde sarıp ılık bir ortamda yada fırın içinde kapalı 1-1,5 saat ağzından taşıncaya kadar kabarmasını bekleyelim.
  • Uygun bir fırın kabını margarinle hafif yağlayalım ve un sepeleyelim. Kabaran hamuru tekrar toparlayıp yoğuralım ve pişirme kabımıza dökelim. 
  • Fırınımızı bu arada 230 derecede ısıtalım. Döktüğümüz ekmek hamurunu avuç içimizi zeytinyağına batırıp kabımıza yayalım. Üzerinide zeytinyağı ile düzeltelim. Tam ortasından bir bıçak yardımı ile çizik atalım.
  • Metal bir kap yada bardağı su ile doldurup Fırın Rafına ekmeğimizle birlikde yerleştirelim.Buharlaşan Su ekmeğimizin çatlamasını engeller. 10-15 dk. sonra Fırın derecemizi 200-210 düşürelim. 
  • 40-50 dk da pişecektir. Hatta bazı fırınlarda 60 dk. sürebilir. Ara sıra kontrol ederek üzeri kızarana kadar pişirelim.  

Afiyet Olsun. 
Not: Pişen ekmeğimizi kalıbdan 5-10 dk bekleyerek çıkartalım. Üzerini mutlaka mutfak havlusu yada sofra örtüsü ile örtelim . Soğumadan dilimlemeyelim. 
Ben hava kararmadan foto çekmek için erken dilimledim. Soğuduğunda dilimler çok daha güzel oluyor. 
Ev Fırınında Ekmek Yapımı 
Tam bugday unu ile Ekmek Yapımı 
Ev Ekmeği Tarifi
                                                       Nursevince

Yorum Gönder

24 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
  1. miss gibi kokusu sanki burnuma geldi ev yapımı ekmek gibisi var mı? ellerine sağlık çok sevgiler...

    YanıtlaSil
  2. Ben de çok severek yapıyorum zaman zaman..ellerine sağlık .
    ekşi mayayı da denedin mi ekmek yapımında ? daha lezzetli oluyor :) hem de doğal..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım Teşekkür ederim. Ekşi Maya yaptım. Şu anda buzdolabında kavanozda duruyor. Bu geçen hafta yaptığım ekmek . Bundan sonra kepeklisini , çiçek ekmek ve küçük sandivüç ekmekleride yapmıştım. Ama ben hemen yükleyemiyorum tarifleri.. Tavsiyelerini alırım..

      Sil
  3. hemen aldım tarifi bende yapacağım bakkal ekmeğine son ablacım.

    YanıtlaSil
  4. ne dense az gelir bu emeğe lezzete :) ben de genelde makine ile yoğurup fırında pişiriyorum
    afiyet şifa olsun inşalllah misssss mis

    YanıtlaSil
  5. Teşekkür ederim. Arkadaşlar. Hepinizde süper yaparsınız zaten..

    YanıtlaSil
  6. O ekmeğin mis gibi kokusunu hiç bir şeye değişmem..

    YanıtlaSil
  7. Misler gibi olmuş sıcakken tereyağla yemesi nasılda güzel olur ellerine sağlık canım,sevgiler....

    YanıtlaSil
  8. Ev ekmegi gibisi varmi... burnuma kokusu geldi gibi oldum :))) ellerinize saglik afiyet olsun .
    Sevgilerle

    YanıtlaSil
  9. Canım ellerine sağlık.. Bir ara bende ekmek makinasını yeni aldığım zamanlarda her gün yapıyordum.. Evde pişen ekmek kokusu gibisi varmı.. Ama insan kendi yaptığı ekmekten çok yiyor farkında olmadan.. Aman dikkat et..:)) Yiyenlere afiyetler olsun.. Sevgiler..

    YanıtlaSil
  10. şimdi yaptım muhteşem oldu :) tarif için tşkler :)

    YanıtlaSil
  11. Merhaba lar,ben busra beyaz un kullanmak istemiyorum da tamamını tam bugday kullansak nasıl olur.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. olur tabiki fakat biraz sert oluyor. Tercih sizin. :))

      Sil
  12. 5 bardak una 5 bardak sıvı biraz fazla değil mi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlginize teşekkür ederim. Yukarıdaki fotoğraflard ayapım aşamalarıda var. Dikkat ederseniz hamur çok cıvık ve akıcı bir hamur. Akıtarak pişirme kabımıza alıyoruz. Bu yüzden fazla değil..
      tarifede yazıyorum : Yoğurma kabımıza Unumuzu alıp insant mayayı karıştıralım . Toz şeker ve tuzunuda atıp ılıksuyu ve sütü döküp 1. fotoda görüldüğü gibi cıvık bir hamur yoğuralım.

      Sil
  13. Tam tarihteki ölçülerde koyunca cıvık hamurdan daha sulu birşey oldu

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnnanın bilemedim. Aslında gr ölçülerimi versek ne yapsak. Ben çoğu tarifde bardak resmide çekiyorum ama. Keşke biraz daha un ekleseydiniz. Fotodaki akıcı kıvam için :( tariflerimi tam ölçü ile yazıyorum. Bazen un markası dahi farkediyor. Burda da fotolar önem kazanıyor. :(

      Sil
  14. Ellerine saglik mis gibi kokusu sardi odami cocuklugumun ekmegini hatirlati

    YanıtlaSil
  15. Beş bardak una beş bardak sıvı yanlış bir tarif olmuş. Bence tarifinizi tekrar deneyip düzeltin. Emeğinize sağlık Nursevin Hanım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. okuyarak yorum yaptığınız için çok teşekkür ederim. Her zaman tariflerimi ayrıntılı yazarım ve denenmiştir. Fotolardada gördüğünüz gibi .. aynen de yazdığım gibi .Döktüğümüz ekmek hamurunu avuç içimizi zeytinyağına batırıp kabımıza yayalım. Üzerinide zeytinyağı ile düzeltelim. diyorum yani cıvık olmalı. Tabiki fotodaki cıvıklığı elde etmek lazım. 5 bardak + sını yaparken ayarlamak gerekli. Hümeyra hanımcığım. Tarifim kesinlikle doğrudur. sevgiler.

      Sil
    2. Birde ayrıntılı yazımda belirtmişim :) bakınız ..
      Yoğurma kabımıza Unumuzu alıp insant mayayı karıştıralım . Toz şeker ve tuzunuda atıp ılıksuyu ve sütü döküp 1. fotoda görüldüğü gibi cıvık bir hamur yoğuralım.Lütfen fotoya bakınız. Hamurun cıvıklığı sizi korkutmasın. Çok çok cıvıksa yanınızda ilave un bulundurunuz :)

      Sil
  16. Hatice Kalender
    Saglikli olmasi icin ev yapimi tam bugday unuyla ekmek yapiyorsunuz ama firin kabini margarible yagliyorsunuz. Cok sasirtici. Margarinin zararlarini artik herkes biliyor. Bence siz de birakmalisiniz margarini artik

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hatice hanım uyarınız için teşekkürler. Tereyağı da sürülebilir tabiki.. Margarin fabrikaları ve sigara fabrikaları kapatılsa mı acaba :) ?

      Sil

Nursevince Lezzetleri ziyaret ederek yorum bıraktığınız için teşekkür ederim, Her yorum benim için çok kıymetli.

Google plus hesabı bulunmayıp yorum yapmak isteyenler ANONİM seçeneğini kullanarak yorum bırakabilirler, bu şekilde yorum bırakanlar lütfen isim belirtsinler.
TEŞEKKÜRLER,

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !