Annelerimizin Yemek Yaparken Bize Öğrettiği 5 Nasihat

Anasına Bak Kızını Al 

Anneden Yemek Yaparken Nasihatlar
Her evin Şefi Anneler
İlk Öğretmenim 

Beş çocuklu ailede 4. çocuk ve 3. kız çocuğuydum. İki ablam ve bir ağabeyim olduğu halde ağabeyimden 21 ay sonra ben doğmuşum. 
Çok hareketli , cadı ve çenesi düşük bir kızdım. Biraz oturmam için  babam hediyeler vaad ederdi, buna rağmen oturduğum yerde dahi duramaz  aynı noktada sağa, sola döner dururdum. 
                                                     

İlkokula başlamadan tığ işi yapmaya başlamıştım .
İlkokulda arkadaşlarımla örgüler örerdik. Yarış ederdik. Annem genç kızken terzi yanında çalışmış ve çok becerikli genç bir kadındı . Bizim her ihtiyacımıza o koşturur yetmezmiş gibi ele güne muhtaç olmayalım diye bayramlarda sabahlara kadar takımlar örer, elbiseler, pantalonlar dikerdi. 
Bizleride tabii ev hanımı olarak yetiştirdi. Temizlik, Dikiş, nakış, örgü, pasta, börek, mantı , kanaviçe, doğruluk Annemizden öğrendik. Üç kız kardeş üçümüzde farklı karakterlerde büyüdük.
Yemekte en meraklısı bendim. Annemin yanından hiç ayrılmaz çok yardım ederdim.
Evde erişte yapmak isteyenlere bir tık önerim var.
Evde Erişte Makarna Yapımı
Bu konuda öğrendiğim önemli ayrıntılar
Öncelikle Her işe Besmele Çekerek başlamak 
Benim elim değil Fatma anamızın eli demek . Ve yemek yaparken bize öğrettikleri...
  • Turşu yemeklik hale geldiğinde el değdirilmez. Barlanmaya sebep oluruz. Çeşit çeşit turşular yapardı Annem .Kastamonu 'da yaşıyorduk. O dönemlerde dondurucu yoktu .Hatta buzdolabımız dahi ben 4 yaşımdayken alınmıştı. Sebzeler kurutulur ve bu yüzden turşular kocaman bidonların haricinde tenekelere kurulurdu. 10 kğ Vita tenekelerine kurup ağzına lehim yaptırırdı. Biber Turşusu , taze fasulye , havuç, patlıcan Turşusu, Kelek ve Biber doldururdu. Patlıcan turşusu içi gibi hazırlardık.
  • Kek , börek , hamur kızartması gibi mayalı hamur işlerinde malzemeler buzdolabından öncelikle çıkartılmalı ve oda sıcaklığında olmalı. Un elenmeli havalandırılmalı.
  • Terbiyeli Çorba yaparken terbiyesini, kesilmeden çorbaya nasıl karıştırmalıyız.Bunun için öncelikle pişirdiğimiz çorbanın ılık olması lazım. limon suyu ve yumurtayı ayrı bir kapda çırpmalıyız ve yavaş yavaş içersine ılık çorba suyundan ilave etmeliyiz.Tencereye de biraz soğuk su.Terbiyeyi çırpmaya devam ederek çorbanın içersine ilave ederiz. Bu alıştırma yöntemidir.Sonra ocağı açar ve karıştırarak yumurtanın kesilmeden pişmesini sağlarız.
  • Her kurban bayramında ve ramazan iftarlarında pişirdiği et yemeğinin biryan gibi olması benmari usulü ile pişirmesindendi. Bir gece önce marine ederdi. Kuru soğanı iri rendeler bir güzel ovar etlere iyice bulardı. Karabiber birazda varsa kuyruk yağı veya zeytinyağ buzdolabında kapalı bekletir. Ertesi gün kocaman bakır tenceremize üzerinde bir miktar boşluk bırakıp su doldurur kaynatırdı. Başka bir tepsiye etleri dizer tencerenin üzerine oturtup kapağını kapatır. Kısık ateşde pişirirdi. Lime lime olurlardı. 
  • Tabiki pirinç pilavı ve dolma yaparken pirinç ölçüsünden iki ölçü fazla su ile pişirmemiz gerektiğini .  
Sonra büyük ablam Yasemin Lisede Ev ekonomisi bölümünde okudu ve bize orada öğrendiklerini evde tekrarlayarak öğretmeye başladı. Hala öğreniyorum. Öğrenmek hiç bitmiyor.   Oktay usta'dan , Özlem Mekik hanımdan hatta bugün Tv de sufle yaparken Sufle kaplarının buzdolabından alınarak içersine harcını koymak gerektiğini öğrendim.                                        


22 yıl muhasebe elemanlığı yaptıktan sonra yine yolum yemekle keşişti. Nursevince lezzetler bu merakım yüzünden doğdu. 4 yıldır sizlerle beraberiz .. 
Sağlıkla nice püf noktaları paylaşmak nasip olsun. 
Annelerimizin Yemek Yaparken Bize Öğrettiği 5 Nasihat için şimdilik benden bu kadar. Sizde neler var acaba ? Yorumlara yazarsanız sevinirim.
Annemin Öğütleri
Anneden Yemek Yaparken Nasihatlar
Her evin Şefi Anneler
İlk Öğretmenin 
                                                 Nursevince

Yorum Gönder

9 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
  1. Ne güzel anlatmışsınız. Yeni duyduğum ayrıntılar var. Ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  2. Meslektaşmışız :) Özellikle et pişirme yöntemi dikkatimi çekti. Kurban bayramı öncesinde çok değerli bir ipucu oldu benim için. Emeğinize sağlık...

    YanıtlaSil
  3. Merhabalar.

    Anneleri ilk öğretmen ve mutfakta da şef olarak görmek çok yerinde ve güzel bir tanımlama. Ayaklarının altındaki cennete ulaşmak için onun kalbini fethetmek gerekiyor. Dünyadaki fethedilecek en kolay yürek de anne yüreğidir.

    Selam ve dualarımla.

    YanıtlaSil
  4. çok teşekkür ederim. GERÇEKTEN ANNE YÜREĞİ.

    YanıtlaSil
  5. ''Bilmiyorum demek ilmin yarısıdır'' ben senin bu alçak gönüllü tarafını çok seviyorum.. hakikaten devamlı öğreniyoruz.. ayrıca benmari usulü etin pişirilmesini bende ilk kez duydum.. Yüreğine sağlık..

    YanıtlaSil
  6. Teşekkür ederim. Mutfak felsefem. Hiç bir konuda iddialı değilim . sevgiler canım.

    YanıtlaSil
  7. canımsın sen benim ya
    güzel yürekli çenesi düşük arkadaşım benim ;)
    Biz blokcular sanırım çoğumuzun çenesi düşük yoksa nerden gelecek bu yazma okuma isteği
    Anneciğinden Allah razı olsun bütün annelerimizden olduğu gibi
    Ne mutlu ki ben de iki kız annesiyim
    umarım benim kızlarım da beni böyle anarlar
    ben mutfakta annemden pek çok şey öğrendim desem yalan olur
    şimdilerde öğreniyorum demek daha doğru sanırım
    öpüyorum canım kocaman sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sağol canım benim. ALLAH sağlıklı ömür versin. Daha çok gençsin.

      Sil

Nursevince Lezzetleri ziyaret ederek yorum bıraktığınız için teşekkür ederim, Her yorum benim için çok kıymetli.

Google plus hesabı bulunmayıp yorum yapmak isteyenler ANONİM seçeneğini kullanarak yorum bırakabilirler, bu şekilde yorum bırakanlar lütfen isim belirtsinler.
TEŞEKKÜRLER,

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !