Fellah Köftesi Tarifi

Fellah Köftesi Nasıl Yapılır

Adıyaman Yöresi ile başlayan, Hatay yöresi ile biten Fellah köftesi tarifim var. Yine Konuk Masamdan .Ortaya karışık, biraz melez  Fellah Köftesi oldu benim köftelerim. Sarımsaklı Bulgur köfteside denilen Fellah köftesi hangi yöreye ait olursa olsun. Hemen hemen her damağa uygun bir lezzet. 
Hataylı arkadaşım Ispanaklı yapıyor. Adıyamanlı komşum Bulgurunu Yoğururken un kullanmıyor ayrıca içli köftelik bulgur kırık / yarma dedikleri bulgur  ile karıştırarak yoğuruyorlar ve pişerken hiç dağılmıyor. 
Buyüzden Adıyaman'la başladı benim fellah köfte hikayem. 



Fellah Köftesi İçin Malzemeler 


1 kğ Ispanak
yarım kğ kırık bulgur(içli köftelik bulgur)
yarım kğ köftelik bulgur
Karnar su 
pul biber
karabiber
tuz, kimyon, fesleğen kurusu, toz biber,  
1 küçük baş sarımsak 
1 çorba kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 çay bardağı zeytinyağı
( Hatayda baharatlarla birlikde yoğurulan köfteler yapılıyor ama biz Adıyaman usulü yapacağız.Baharatlarını köfteler pişdikden sonra katacağız)




Fellah Köftesi Yapılışı
Yarımşar kğ bulgurlarımızı yoğurma kabımıza alıyoruz biraz tuz atıp kaynar su ile üzerini ıslayacak kadar kabartıyoruz. Yoğurmaya başlıyoruz. Neredeyse çamaşır çitiler gibi bulguru yoğuruyoruz eğer suyu az gelirse elimizi yine sıcak suya batırarak yoğururken destek alıyoruz.
Hamur kıvamına gelince üzerine nemli bir bez örtüp kurumamasını sağlıyoruz. 



Artık hamurdan parçalar alıp elimizde çubuk gibi yapıp ,küçük parçalar parmak izimizi çıkartarak, sıkarak koparıp koparıp tepsimize atıyoruz.Bu parçaları avuç içimize alıp yuvarlıyoruz ve ortasına parmak ucumuzla bastırıp çukurlar açıyoruz.



Hamurun tamamını bu şekilde yapıp istersek birkaç gün önceden hazırlıyor ve buzdolabında dondurucuda pişireceğimiz güne kadar bekletebiliyoruz. 



Fellah Köftesi Ispanak ve Sosunun hazırlanması 
1. seçenek
Ispanak yapraklarını ayıklayalım. Orta büyüklükde parçalayalım. Yıkayalım . 
Süzülsünler. Çok az kaynar suda yapraklar canlılığını yitirinceye kadar haşlayalım ve hemen alıp soğutalım.Elimizle sıkalım. İçersine rendelediğimiz sarımsakları ,biber salçasını ve diğer baharatlarıda ilave edip karıştıralım. Zeytinyağımızıda döküp harmanlıyalım. Bu sos köftelerimiz pişmeden önce hazır olabilir. 

2. seçenek  
Ispanağı hiç haşlamadan zeytinyağında ince doğranmış kuru soğanla birlikde kavurarak ve yine baharatlarını ve salçasını katarak harmanlamak.

Fellah Köftesi Yapılışı:
Büyük ve derin bir tencereyi Su ile dolduralım ve az tuz atıp kaynatalım. Kaynayan suya Fellah Köftelerimizi salalım. Karıştıralım ve pişmelerini sağlayalım. Köfteler büyür ve suyunu çeker birtane alıp ortadan bölüp bakarız bulgur iyice kabarmış ve pişmisse altını kapatırız. 

Pişen Fellah Köftelerini süzgeç yardımı ile sudan alıp hazırladığımız ıspanak sosu ile harmanlarız.  Artık Fellah köftelerimiz hazır. Servis sırasında arzu ederseniz Nar ekşisi ilave edebilirsiniz.Afiyet olsun. 
Fellah Köftesi Tarifi
                                       Nursevince

Yorum Gönder

12 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
  1. çok severim ben bu köfteleri ellerine sağlık,dondurucuda saklama fikrini çok sevdim,çünkü uğraşlı bir tarif fazla fazla yapıp koymak mantıklı :)

    YanıtlaSil
  2. Canım bende dün akşam için değişik sunumla yaptım Fellah köftesini. Çok lezzetli görünüyor. Afiyetler olsun. Ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
  3. eline saglik canim .
    mmm miss harika :))))

    YanıtlaSil
  4. Teşekkürler arkadaşlar:)Seviyorum sizi..

    YanıtlaSil
  5. benim de en sevdiğim tariflerden biri..sen de çok güzel yapmışsın ellerin dert görmesin :)

    YanıtlaSil
  6. Sefertasım çok teşekkürler.

    YanıtlaSil
  7. nefis yöresel bir lezzettir,çok da severim, ellerine sağlık nefis görünüyor..

    YanıtlaSil
  8. Çok teşekkür ederim. Reyhan hanım.

    YanıtlaSil
  9. Ben bunu hiç yapmadım yahu. Denemeli....

    YanıtlaSil
  10. evet leyla hanım. Denenmeli:)

    YanıtlaSil
  11. Haslamadanmi dondurucuya atıyorsunuz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hamurun tamamını bu şekilde yapıp istersek birkaç gün önceden hazırlıyor ve buzdolabında dondurucuda pişireceğimiz güne kadar bekletebiliyoruz.
      evet haşlamadan ..

      Sil

Nursevince Lezzetleri ziyaret ederek yorum bıraktığınız için teşekkür ederim, Her yorum benim için çok kıymetli.

Google plus hesabı bulunmayıp yorum yapmak isteyenler ANONİM seçeneğini kullanarak yorum bırakabilirler, bu şekilde yorum bırakanlar lütfen isim belirtsinler.
TEŞEKKÜRLER,

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !