Evde Maya Yapımı Eksi Maya

Evde Maya Nasıl Yapılır
Ekşi Maya Yapımı
Doğal Maya Nasıl Yapılır

Uzun zamandır evde ekmek yapıyorken . Mayayı da kendim yapmak , üretmek istiyordum. Birkaç tarif vardı elimde . sırayla denemek istiyorum aslında kendi mayamızı kendimiz üreterek tamamen doğal ekmekler yapabiliriz. İlk denemem de başarılı oldum. İnşallah hafta sonu ekmekde pişireceğim bu maya ile ve sizlere burada Ekmeğimin görüntüsünüde paylaşacağım. 
Yine Sanalda tanıdığım Enisin Mutfağı Enisbey Facebookda bir grubda paylaşmışdı sağolsun adım adımda fotoğraflamışdı. İşde bende cesaret aldım ve denedim. 5. günde kendisine fotoğrafda gönderip olduğunu öğrenince . Artık 7. günde olan mayamı sizlerle paylaşmak istedim. 





Evde Maya Yapımı 

Adım adım 
Öncelikle 1 lt lik cam kavanoz
1 su bardağı un
üzerine 3/4 bardak su ( yani.. 1 bütün den çeyrek az/ diğer bir değişle 1 su bardağının üzerinde 2 parmak boşluk kalıcak) 

  • 1 LT.lik kavanozumuza 1 su bardağı unumuzu ve 3/4 su bardağı suyumuzu dökelim. İyice çalkalayalım. Kavanozun kapağını kapatarak 2 gün bekletelim.                            


2. gün 



  • iki gün sonra kavanozda hava kabarcıkları olacaktır . üçüncü günden itibaren kavanoza artık 1 çay bardağı un yarım çay bardağı su koyalım. (çeşme suyu )

    • Kavanozun ağzını sıkıca kapatalım. 4. ve 5. günde aynı şekilde devam edelim.                                

                                               5. gün
    • Ben bu aşamada suyunu fazla kaçırdığımı farkettim. Hatta bozuldu sandım. Kötü kokmaması çok önemli. kabarcıkların oluşması aynen normal mayanın eritildiği zamanki görünümü alması çok önemli. Fakat korktuğum gibi olmadı .6. günde sadece un koyarak ve tahta kaşığın sapı ile karıştırarak dengeledim.Bu yüzden su miktarına çok dikkat ediniz. Yani 5 günde tamamlanıyor aslında. En başa yüklediğim foto 7. günde çekilmiştir. 
    • 5. günden sonra Artık buzdolabına Kaldırabiliriz. Buzdolabında haftada bir , on günde bir besleyebiliriz. yine un ve su ile. Bu şekilde devam ederek aylarca mayamızı kullanabiliriz. (kullandığınız kadar ekleyiniz)
    • Hafta sonu ekmek yaparak buraya Ekşi mayamla pişirdiğim ekmeğimin fotoğrafını yükleyeceğim. 
    • Afiyetler olsun.  
    Not: Ekmek yoğururken bu mayadan 100 gr üzerinde kullanacağız.Mayalanması için geceden sabaha bekleyeceğiz. Mayalanan ekmekden bir parça hamuru alıp kavanozla buzdolabında bekleteceğiz. Artık sürekli ,tıpkı yoğurt mayası gibi bu hamuru yeni hamurlarla mayalandırmaya devam edeceğiz.
    Evett ekşi mayalı ekmeğimi pişirdim ve BURDAN ulaşabilirsiniz.

    Evde Maya Nasıl Yapılır

    Ekşi Maya Yapımı
    Doğal Maya Nasıl Yapılır
                                                     Nursevince

    Yorum Gönder

    17 Yorumlar
    * Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
    1. Küçükken ekşi mayayı anneannemler yapardı ama ben yapılışını bilmiyordum ama lezzetini biliyorum:))yapması da kolay geldi burada okuyunca, ellerine sağlık.

      YanıtlaSil
    2. Ellerine sağlık canım. Geçenlerde ben de denedim, olmadı.. Bir de bu tarifle deneyeyim.. İnşallah beceririm..Lezzetli ekmek tariflerini bekliyorum..:)

      YanıtlaSil
    3. Merhabalar.

      Bir seferinde eşim de yapmayı denemişti ama sonucunu hatırlamıyorum.

      Selam ve dualarımla.

      YanıtlaSil
    4. çok heveslendim şimdi:) en yakın zamanda denemek istiyorum Ellerinize sağlık çooook öperim:)

      YanıtlaSil
    5. harika hep kendi maya mı yapmak istemişimdir çok teşekkürler en kısa denicem inşallah

      YanıtlaSil
    6. Ben geldim yine.. Mayayı denedim ve dün gece buzdolabına kaldırdım.. Aşağı yukarı tarifini ve aklımdakini yaptım aynı ilk resimdeki görüntüde oldu..yarın akşamda ekmek yoğuracağım bakalım o nasıl olacak.. Tekrar teşekkür ederim Nursevincim..

      YanıtlaSil
    7. mayaladıgmz ekmek hamurundan bi parça koparıp yaptgmız eksi mayayami katıcaz

      YanıtlaSil
      Yanıtlar
      1. Hayır. Bu ekşi mayayı buzdolabına koyarak kullandığınız kadar üzerine ilave edip sürekli besliyorsunuz. Ayrıca köylere yapılan yöntemle. Mayaladığınız hamurdan bir parça ayırıp , poşetle buzdolabında saklayınız. Yeni ekmek mayalayacağınız zaman ekşi maya olsa ,yada olmasa farketmez artık. Bu hamuru ılık su ile ıslatarak YENİ yapacağınız ekmeyin mayası olarak kullanınız. Yalnız mayalanma süresi uzun sürer örneğin gece mayalayın. sabaha kadar beklesin. teşekkürler.

        Sil
    8. bilgilendırdignız icin tsk edrm ilk defa ekmek yaptım ama cok guzel oldu paylaşmınz icin tsk edrm

      YanıtlaSil
    9. Mayanın olduğunu nasıl anlarım ve kolusu nasıl olmalı lütfen bilgilendirir misiniz :)

      YanıtlaSil
      Yanıtlar
      1. Kötü kokmaması çok önemli. kabarcıkların oluşması aynen normal mayanın eritildiği zamanki görünümü alması çok önemli.

        Sil
    10. Tarifinizi yaptım 2.günün içindeyiz.isimlerini bereket ve nimet koydum :) Kavanozlara baktım köpürmüş açıp kokladim keskin bir kokusu var bu normal mi? Birde maya çok faydalıymis , nimet ve bereket hayatta kalırsa suya katıp içebilir miyim ? Yani ben mayayı bunun için yaptım inşallah olur ve öyle tüketilebilir birşeydir.

      YanıtlaSil
      Yanıtlar
      1. isimleri çok güzelmiş. Umarım olur. kötü kokmuyorsa tutmuş demektir. Açıkcası maya suya katılıp içilebiliyormu hiç bilmiyorum.

        Sil
      2. Merhaba NursevinSönmez bereket ve nimeti 5.günde dolaba koydum. kokusu güzel, gözenekleri aynı sizin ilk resimdeki gibi.yani bereket ve nimet'in sağlıklari iyi sanirim.dün suya kâtip içtim bende iyiyim.yalniz bundan sonra nasıl besleyeceğim? ? On günde bir un su katip buzdolabına mi koyacağim, yoksa yine ılık ortamda mi bırakacağım???

        Sil
      3. Ellerinize sağlık. Evet buzdolabında durmalı. Antalya sıcak olduğu için ben hep buzdolabın rafında bekletiyorum. Afiyetler olsun. Kullandığınız kadar besleyerek üretebilirsiniz.

        Sil
    11. Mayayi kac gun disarda bekletiyoruz?

      YanıtlaSil
      Yanıtlar
      1. Tarifde de yazdığım gibi 5. günden sonra buzdolabına kaldırabiliriz.

        Sil

    Nursevince Lezzetleri ziyaret ederek yorum bıraktığınız için teşekkür ederim, Her yorum benim için çok kıymetli.

    Google plus hesabı bulunmayıp yorum yapmak isteyenler ANONİM seçeneğini kullanarak yorum bırakabilirler, bu şekilde yorum bırakanlar lütfen isim belirtsinler.
    TEŞEKKÜRLER,

    #buttons=(Accept !) #days=(20)

    Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
    Accept !