Patlican Receli Tarifi

Patlıcan Reçeli Nasıl Yapılır


Sönmüş Kireç Suyunda Patlıcan Reçeli
Minik Patlıcan Reçeli Tarifi
Farklı Reçeller     
                             



Hepimize sağlık ve sıhhat dolu günler dileklerimle. Çok az miktarda denediğim fakat birkez daha çokca patlıcan alarak yapacağım reçel tarifimi vermek istiyorum bugün sizlere. Pazardan minik patlıcanları denemek amacı ile almıştım . Eve aldığım karnıyarıklık Patlıcanların içine ,aynı fiyat olduğu için 10-15 tane minik patlıcanda atıvermiştim. 
Bu denemelik reçelim çok güzel oldu. 
Biz Kastamonu'da yaşarken annemde gençti tabii ve her türlü reçel ve turşu yapardı. Artık Antalya 'da her daim hazır narenciye reçelleride olduğundan en önemliside bizde tatlı yenmediğinden yapma gereğide duymamıştım. Çilek, vişne, kayısı  gibi  reçeller dışında karpuz kabuğu reçelide yapınca kütür kütür reçel gibi değilde tatlı gibi yeniyor adeta. 

Ben tarifimi 1 kğ Patlıcan olarak vereceğim. 
Patlıcan Reçeli İçin Malzemeler

1 kğ minik patlıcan
4 çorba kaşığı kadar Sönmemiş kireç söndürülerek kullanılacak 
2 su bardağı dolu toz şeker
patlıcan sayısı kadar karanfil
çubuk tarçın
Dilerseniz renk vermek için bir parça lahusa şerbeti şekeri(isteğe bağlı)
1,5 /2 kğ su 
2 parça limon tuzu
yarım limonun suyu
Not: Ayrıntılı anlattığım için zor gelmesin. Patlıcanı geceden hazırladığınızda ertesi gün çok kolay reçel oluveriyor. 

Patlıcan Reçeli Nasıl Yapılır 
Ben ilk kez yapıyorum. Karpuz kabuğu reçelimdeki gibi yapmaya çalıştım yalnız bu reçelimde Kireç de kullandım. Kütür kütür çok güzel oldu. Şiddetle kireç kullanmanızı tavsiye ederim.
  • Öncelikle Kireç derin ve geniş bir kaba alınmalı. Üzeri karıştırılarak su doldurulmalı. Önce kirecin üzerine siyahlıklar olacak bu normal . Yavaş yavaş kireç alta çökecek. Hiç kıbırtdatmayın. En az 4-5 saat böyle dursun. Üzerinde 3. fotodaki gibi berrak su birikecek. 
  • Siz bu arada patlıcanlarınızı soyun ve berrak suyu kepçe yardımı ile sarsıp karıştırmadan başka kaba alın. Patlıcanları soydukça aldığımız suya  atın.
  • Üzerine hepsinin birden kirece değmesi ve kararmaması için bir ağırlık koyun. Mümkünse gece yapın ve sabaha kadar sönmüş kireçde bekletin. 
  • Sönmüş kireçde bekleyen patlıcanın suyu yeşilimsi olacak ve patlıcanlarda sararacak. Şimdi soğuk çeşme suyunda patlıcanları yıkayın.Birkaç kez bu suyu değiştirin.  foto:6
  • Benim tercihim fazla beklememek, patlıcanları iyice yıkayıp suyunu süzdükten sonra düdüklü tencerede üzerini geçecek kadar su bırakıp 5 dk pişirdim. Normal tencerede de pişebilir..   Bu suyu hemen döküp patlıcanlarımı tekrar yıkadım ve süzüldüler. 
                                                

  • Şimdi pişirme tenceremize toz şekeri ve suyu dökelim. Karıştırarak şekeri erirken ocağı orta ateşde açalım ve lahusa şerbeti şekerinden bir parça atalım. Ocağın altını kısalım 10 dk kadar şerbetimiz kaynasın. Süzülen patlıcanlara tek tek karanfil batıralım.Bu şerbete atalım. Dilersek Çubuk tarçında atabiliriz. (Ben lohusa şekeri kullandığım için tarçını kullanmadım)
  •  Patlıcanlar fotoğrafdaki gibi yeşiller fakat kaynadıkça rengi değişiyor ve bütün tadını içersine alıyor.Dilerseniz gıda boyasıda kullanabilir , olduğu gibide pişirebilirsiniz..Patlıcanlar sarımsı , yeşilimsi de çok güzel oluyorlar. 
  • not: patlıcanlarınız büyükse ortadan bölebilirsiniz. Kendiniz uç kısımlarını düzelterek patlıcan gibi şekilde verebilirsiniz.
  • Artık reçelimiz kaynamaya başladığında altını kısalım ve delikli kepçe ile patlıcanların dibe batmasını sağlayarak , her tarafına eşit renk gelmesini sağlayalım. Patlıcan tatlıyı çekiyor ve reçel çok tatlı oluyor. 2 su bardağı toz şeker az gibi gelebilir size  , fakat inanın  fazla bile geldi. (lohusa şekerinin de tadı var tabi)Yinede şerbetiniz kaynadığında  kontrol edip şekerini isterseniz artırın. 
  • Verdiğim ölçüleri her kiloda 1 katı artırabilirsiniz. Reçelimiz 1,5 -2 saat sonra pişmiş ve şerbetide kıvam almış oluyor.Kıvamını soğutarak deneyiniz.
  • Kaynayan reçelimize limon tuzu ve kapatırken limon suyu da ekleyelim. Ocağı söndürüp ağzı açık şekilde soğumaya bırakalım. 
  • Afiyet olsun.
                             
Sönmüş Kireç Suyunda Patlıcan Reçeli
Minik Patlıcan Reçeli Tarifi
Farklı Reçeller    
                                            Nursevince           

Yorum Gönder

10 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
  1. canım gene döktürmüşsün ellrine saglık hiç yemedim eminim çok güzeldir tadı safiye acar tok

    YanıtlaSil
  2. Gerçekten yapımı uğraş isteyen bu nefis reçeli eminim çok lezzetli yapmışsınızdır.Ellerinize sağlık....

    YanıtlaSil
  3. Harika görünüyor, ellerine saglik, ben kireci burda bulamam onun icinde yapamam :)

    YanıtlaSil
  4. Patlıcan Reçeli kurabiye gibi oluyor..Nefis bir tat..ellerinize sağlık...g+

    YanıtlaSil
  5. Nursevin cim oyle guzel anlatmissinki kalkip yapasim geldi. Ama malzemeler su anda elimde yok. Size afiyet olsun.

    YanıtlaSil
  6. Canım ellerine sağlık nefis görünüyor..Karpuz kabuğu reçelinde çok güzeldi..İkisini de denemek isterim en kısa zamanda..Sevgiler..

    YanıtlaSil
  7. Canım ben yeni duydum yeni yaptım patlıcanlarım minikti fakat çok çekirdekliydi ve şekerlendi 😢😢 neyi eksik veya fazla acaba

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çekirdekl ise yumuşak olur. Fakat şekerlendiyse. içindeki patlıcanları alın biraz mümkünse şerbetini güneşlendirin. Yada az daha kaynatın. limon tuzu ilave edin.Ellerinize sağlık ve afiyetler olsun.

      Sil
  8. ben hiç tatmadım yapmayada vakit bulamadım ama hep aklımda sizin tarifinizle yapacagım ınsallah nursevınce hanımcım

    YanıtlaSil

Nursevince Lezzetleri ziyaret ederek yorum bıraktığınız için teşekkür ederim, Her yorum benim için çok kıymetli.

Google plus hesabı bulunmayıp yorum yapmak isteyenler ANONİM seçeneğini kullanarak yorum bırakabilirler, bu şekilde yorum bırakanlar lütfen isim belirtsinler.
TEŞEKKÜRLER,

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !