Yemek Blogu Yazarlarının Yaptığı 5 Önemli Hata

yemek-blog-yazari-hatalar
Dillere destan tarifleriniz ve onları süsleyen harika resimleriniz var. Buna ilaveten hatrı sayılır bir kitleye de hitap ediyorsunuz.
Peki gerçekten blogunuza dair her şeyin yolunda olduğunu düşünüyor musunuz?
Blog yazarlarının genel manada yapabileceği hatalar elbette var fakat bu yazımda özellikle yemek bloglarını ilgilendiren belirgin eksiklerden bahsetmek istiyorum:
Yeni bir yazı yayınlarken diğer blog yazarlarından daha fazla emek verdiğinizi biliyorum. O yüzden bu emeğinizin heba olmaması ve olabildiğince mükemmel olması adına bu yazıyı dikkatlice okumanızı tavsiye ediyorum.
Değerli yemek blogları yazarları ! Gelin birlikte sizleri bekleyen tehlikelere yakında bakalım:

1 – İçeriğinizi koruma altına almayı unutmayın.

Her zaman dürüst insanlarla karşılaşmayabilirsiniz. Sizin yaptığınız yemekleri sanki kendisi yapmış gibi göstermeye çalışan insanlar yok değil!
İlk olarak sitenizde sağ tık engellemesi yaparak içeriğinizin kopyalanmasını engelleyebilirsiniz. (Tam koruma olmayacaktır, caydırıcı niteliktedir.)
İkinci olarak ise yazılarınızı yazdığınız anda internet üzerinden kayıt ettirmektir. Sitenize eklediğiniz yazının korumasını alabilmek için DMCA sitesine üye olmakla başlayabilirsiniz. Bu site 3.000.000’a yakın kullanıcısı olan ve kullanıcılarının yazılarının bir nevi tescilini aldığı bir sitedir. Bu siteye kayıt olduktan sonra yazdığınız bütün yazılar için ücretsiz veya ücretli olarak tescil işlemi yapabilirsiniz.
Peki google da içeriğinizin kopyalandığını görürseniz ne yapmalısınız?
Emin olun google bu içerik hırsızlarının peşine düşmüş durumda. Eğer yazınızın size ait olduğunu ispat ederseniz diğer siteleri sıralamada düşürüyor.
İçeriği google dan kaldırma servisi üzerinden gerekli başvuruyu yaparak işlemleri başlatabilirsiniz.

2 – Resimlerinizi koruyun

Bir diğer önemli değeriniz de resimleriniz. Karın doyurmak ne kadar önemli dursa da göze hitap eden bir sofra her zaman daha değerlidir. Bu yüzdendir ki insanların tarifinizi denemeleri için onlara şık resimler sunmalısınız.
Resim konusunda gördüğüm çok yazar arkadaşımız gayet başarılı. Fakat koruma konusunda biraz esnek davranıyorlar!
Yukarıda bahsettiğim gibi sağ tık engeli yaparsanız biraz caydırıcı olabilir ama en doğrusu resimlerinize logonuzu eklemek olacaktır.
Site ismini ya da logosu resmin ahengini bozmayacak şekilde biraz daha transparent olarak eklerseniz kendi damganızı vurmuş olabilirsiniz.

3 – Sadece yeni yemek tarifi yayınlamaya odaklanmayın!

Eğer sürekli yeni tarifler paylaşacak enerjiniz varsa harika! Buna sözümüz yok. Ama bir yerde yine de içerik olarak sıkışacaksınızdır. Bunun için arada derleme yazıları düzenlemek hem hit anlamında hem de eski yazılarınızı ayağı kaldırma anlamında yardımcı olacaktır.
Örnek : Başarıma yardım eden 7 tarif
Şimdiye kadar aldığı yorum sayısı 22!
Nursevin Hanım ı bu konuda yazması için ben teşvik etmiştim ve gayet de başarılı bir çalışma ortaya çıkardı. Siz de bu türden yazılarla blogunuzu güncelleyebilirsiniz.
İşte size örnek yazı konuları :
  • Çat kapı misafir için en pratik yemekler
  • Kahvaltıların vazgeçilmezi en iyi 5 reçel tarifi
  • Pişirme süresi kısa akşam yemeği alternatifleri
  • ….

4 – Tasarımdaki dağınıklık

Bildiğiniz gibi internette yüzlerce yemek blogu var. Peki okuyucular bunlar arasında nasıl seçim yapıyor?
  • 1 – Tarifin tutması
  • 2 – Yazıdaki sıcaklık
  • 3 – Anlama ve okuma kolaylığı
3. madde olan okuma kolaylığını sitenizde temanızla sunabilirsiniz. Yazılar arası geçiş, yazı görsellerinin öne çıkması, mobil uyumluluk bunlar önemli kriterler.
Bazen denk geliyorum hala blogger ın varsayılan basit temalarını kullanan ve
mobil uyumu olmayan tema tercihinde bulunan bloglar var!
Bunlar internette tutunmanızı ve yazınızı pazarlamanızı engeller.

5 – Sosyal medyada tarif dışında paylaşımların yapılmaması

30-40 binleri bulan bir takipçi kitleniz var. Hazır bu kitleyi bulmuşken yemeklerle ve önemli günleri kutlama ile ilgili paylaşımlar yapsanız ve en azından bunların 10%’u tekrar paylaşım yapsa fena mı olurdu?
Okuyucuyla ilişkinizi sıcak tutmak için özellikle görselliğin önde olduğu paylaşımlar yaparak takipçi kitlenizi artırabilirsiniz.
Örneğin
  • Yemek, gıda, diyet gibi konularda resim paylaşın.
  • Yine aynı kategoride komik caps lere yere verin.
  • Gündemde yer bulmuş konularda paylaşımlar yapın.
Bunlar takipçileriniz tarafından tekrar paylaşılmaya müsait durumlar. Böylece hayran kitleniz artacak ve tarifleriniz daha fazla kişiye ulaşacaktır.

Son Sözler

Yaklaşık 7 yıldır blog yazarlığı ve yemek bloglarının tasarımlarını hazırlayıp inceleme yapan birisi olarak benim gözlemlerim bu şekilde.
Tarifi blogunuzda paylaşmak için saatlerinizi harcadığınızın farkındayım. Yalnız yukarıdakilere de dikkat ederseniz emeğinizin karşılığını daha fazlasıyla alacaksınızdır.
Peki şimdi sizin gözlemlerinizi öğrenmek istiyorum. Sizce hangi eksiklikler yemek bloglarında gözünüze çarpıyor. Sizce neler daha iyi yapılabilir?
Bu yazı Teknojest sitesi sahibi Poyraz Şahin tarafından yazılmıştır.

Yorum Gönder

5 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
  1. Çok teşekkür ederim. Bizlere yol gösteren bir yazı olmuş. Emeklerinize sağlık

    YanıtlaSil
  2. Herşeyden önce samimiyet...okuyucu o samimiyeti yakalarsa sizi takip eder hatta aranan blog olursunuz...teşekkürler paylaşımınız için...

    YanıtlaSil
  3. Çok güzel bir yazı olmuş Teşekkürler önerilerinizi dikkate alacağım
    (Yaseminle Mutfak Keyfi )

    YanıtlaSil

Nursevince Lezzetleri ziyaret ederek yorum bıraktığınız için teşekkür ederim, Her yorum benim için çok kıymetli.

Google plus hesabı bulunmayıp yorum yapmak isteyenler ANONİM seçeneğini kullanarak yorum bırakabilirler, bu şekilde yorum bırakanlar lütfen isim belirtsinler.
TEŞEKKÜRLER,

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !