Afyon Mercimekli Bukme Borek Tarifi

Afyon Yöresel Bükme Börek Tarifi
Afyon Mercimekli Börek Nasıl Yapılır
Ayfon Mantısı Bükme Tarifi
Haşhaşlı Börek

Pazar Günü komşumla beraber Ayfon Mantısı yaptık. Evet evet Afyonda Mantı dedikleri Bükme börek ! Yeşil Mercimek ve Haşhaşlı börek . Afyon'da Mantı olarak da anılırmış. Bana göre haşhaşlı katmer tarzı içli börek.

Mercimekli Bükme Börek İçin Malzemeler
Biz 8 tepsi yaptık :) ben burda malzemeleri 1 tepsiye göre yazacağım. 
500 gr un
tuz 
yeteri kadar su 
iç malzemesi
1 su bardağı yeşil mercimek 
su , tuz
üzeri ve yufkaya sürmek için
1 su bardağı haşhaş ezmesi ve 1 çay bardağı sıvı yağ , eritilmiş margarin karışımı 
(50 gr kadar margarin yada bir parça iç yağı olabilir.)



Haşhaşlı Bükme Afyon Böreği Yapım Aşamaları
  • Öncelikle derin bir yoğurma kabında unumuzu alıp tuz ile karıştıralım ve yavaş yavaş  su ilave ederek yumuşak bir hamur yoğuralım. Dilerseniz 1 tane haşlanmış patatesi ezerekde karıştırabilirsiniz.(hamur kesinlikle kulak memesinden daha yumuşak oluyor)
  • Hamurumuz dinlenirken yeşil mercimeği üzerini geçecek kadar su ilavesi ile çok iyi pişireceğiz.Mercimek suyunu tamamen çekip hamur gibi olacak. Tuz ,dilersek karabiber atabiliriz. 
  • Hamurumuzu biz 1 yumak yaptık . Açması zor olur derseniz 2 yumak yapıp büyükçe bir yufka açıyoruz . Haşhaş ezmesini sıvı yağ ile biraz inceltip yufkanın üzerine sepiştiriyoruz. Yukardaki fotoğrafı takip ediniz.Kenarlarından tutup çekiştirerek çarşaf böreği inceliğinde açıyoruz. Ellerimizle yufka dahada büyüyor.Neredeyse sofra tahtasının büyüklüğüne geliyor. Haşhaş ezmesini tekrar sepeliyor ve 5 er cm lik kesiklerle yufkayı mantı şeriti gibi dilimliyoruz. Sonra bu dilimlerin tamamını , şeritlerini üst üste alıyoruz. Hepsini toplayıp başından 7. fotodaki gibi 5 cm kadar üste kıvırıyoruz .Her kıvırdığımız kısmı kesiyoruz kenara alıyoruz. tekrar üzerine sola doğru 5 cm kadar kıvırıp kesiyoruz. 8. fotodaki gibi katmerli bezeler oluyor. 
  • Kıvırıp kıvırp kesiğimiz bezeleri kare şelinde açıyoruz . İçine haşlanmış yeşil mercimekli içi yayıp geniş kenarlarını uç uca gelecek şekilde katlıyoruz . İç malzememizin üzeri örtülecek şekilde oluyor.Yağlanmış tepsiye ,alt kısmı tepsiye gelecek şekilde diziyoruz. Ara vermeden hatta yuvarlak tepsi ise en ortasından başlayarak dip dibe döne döne diziyoruz.                                                  
  • Üzerlerine haşhaş ezmesinden sürüyor .* Burası çok çok önemli fırınımızı ez az 15 dakika öncesinden en yüksek derecesinde ısıtıyoruz( 250cc) benim fırınım 280 derece.. de ısıtılıyor. Kesinlikle çok kızgın fırına hamurlarımızı sürüyor. Aynı derecede 20 dk altüst kızarana kadar pişiriyoruz.
Sıcak , sıcak servis yapıyoruz. AFİYET OLSUN.


Afyon Yöresel Bükme Börek Tarifi
Afyon Mercimekli Börek Nasıl Yapılır
Ayfon Mantısı Bükme Tarifi
Haşhaşlı Börek
                                                 Nursevince

Yorum Gönder

12 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
  1. Nursevin hanımcım bu hamurdan kaç beze çıkıyor. Birde açtığımız bir yufkanın tamamını kesipmi üst üste koyuyoruz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım 500 gr lık hamur zaten fazla büyük beze olmuyor o yüzden ben bir büyük beze olarak düşünmüştüm . Fakat siz sorunca tarifi de düzenledim. İsterseniz 2 beze olabilir. Gayet büyük açılıyor hamur yufkası ..yufkanın tamamı şeritleniyor üst üste konulup çekilerek biraz uzatılıyor ve sola doğru kıvrılıyor her kıvrım kıvırdığı yerden kesilip yeni bezeler 20 adet kadar oluyor . hamur hiç yıpratılmadan tekrar zaten yağlı olduğu için rahatça kare şeklinde açılıyor.

      Sil
  2. Hayırlı günler ablacım. Kırmızı mercimek çok faydalı sık yapmak lazım oğlum çok sever eline sağlık çok yapmışsınız mmmm nefis:))))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ayecim bu yeşil mercimekle yapılıyor. Teşekkür ederim.

      Sil
  3. Ellerine sağlık arkadaşım yeşil mercimek böreğe çok yakışır bende mutlaka haşhaşla kullanırım nefis olur,sevgiler...

    YanıtlaSil
  4. Nusevin hanım iyi günler. Tariften haşhaşı çıkarırsak yağ oranını arttırmamız gerekir mi? Elinize sağlık, börekler harika görünüyor. Cevabınıza göre ben de denemek istiyorum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hasene hanım . Afyon bükmesi haşhaşlı oluyor ama haşhaşda da yağ var aslında. Bence artırmak gerekir. tereyağ kullanılabilir örneğin. bu börek çok kızgın fırında yağın etkisi ile pişiyor çünkü. İlginize teşekkürler. Kolay gelsin.

      Sil
    2. Gayet güzel oldu. Bir dahaki sefere 2 ölçü pişirmek gerekecek :) Tarif için teşekkürler...

      Sil
  5. Merhaba bunun adı afyon bükmesi değil.
    Ağzıaçık yöresel söylenirken ise ağzaçık diye çıkar.
    Katmer ise gözlemenin katlanmadan yuvarlak şeklinde haşhaşla yapılıp saçta pişirilen hali.
    Bükme ise gözlemenin yöresel adıdır :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Behlül bey yukardada yazdığım gibi ben kendim yapmadım. Komşularım senelerin yaşlı , başlı Afyonluları Hatta mantı derlermiş. İnternetdede araştırdım bükme olarak geçiyordu. Katmeri biliriz tabiiki.ağzıacık olan Urfa yöresine ait diye biliyorum bende. İŞTE HERYERDE DEĞİŞİK SÖYLENİYOR. İlginize çok teşekkürler.Birde bu börekde ağzı açık bırakılmıyor ama. Tamamen kapalı , kat kat yapılan hamur sonunda rulo şeklinde sarılıyor.

      Sil
  6. Tarifiniz icin tesekkurler bende afyonluyum dileyen hashas olmadanda yapabiliyor yalniz ben yufka acmasini bilmiyorum malesef

    YanıtlaSil
  7. Ağzı açık başka. mantı başka. bükme ise başka. her biri kendine has ayrı bir yemektir. Ağzı açık genellikle kıymalı yapılır. yuvarlak (su bardağı ağzından biraz daha buyük) bir hamurun ortasına iç konup, sadece kenarları kapatılır. ortası açık pişer. mantı ise hepimizin bildiği, bohça şeklinde kıymalı olup, fırında yada ocakta kızartılıp, sıcak su ile pişirilen mantı. bükme ise ; haşhaş ezmesi sürüleren alabidiğince acılan hamurun katlanarak, bezelere ayrılması ve çeşitli iç malzemeler ile de yapılabilen ince uzun yastık görünümlü katlanan bir börektir. en cok mercimeklisi yapılır.

    YanıtlaSil

Nursevince Lezzetleri ziyaret ederek yorum bıraktığınız için teşekkür ederim, Her yorum benim için çok kıymetli.

Google plus hesabı bulunmayıp yorum yapmak isteyenler ANONİM seçeneğini kullanarak yorum bırakabilirler, bu şekilde yorum bırakanlar lütfen isim belirtsinler.
TEŞEKKÜRLER,

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !