Asure Tarifi ve TV Çekimi

Aşure Nasıl Yapılır 
Aşure Tarifi
Muharrem Ayı ve Aşure

Muharrem ayının 10. günü başlayan Aşure ayı Tüm Müslüman alemi tarafından , inananların oruç da tutması ile başlar. Bu yıl 13. Kasım . 2013 
Aşure Ayının ilk günüydü.. Hepimize mubarek olsun ve Tekrarına erelim inşallah.
Poğaça yoğururken .

Her yıl yaptığım Aşureyi yayınlamayacağım tabiki :)
Fakat acemi bloger böyle oluyor işde. Geçen yıl o kadar ayrıntılı yazmışım ki aşure tarifimi .
Bu yıl Müge ile Portakal Çiçeği Proğramı Antalya Yerel Kanalında ve Müge hanımın proğram içersindeki yemek bölümü için yaptık Aşureyi. 
Her malzememi hazırlamıştım iyiki hazırlamışım Müge hanım bazı ekip ve teknik sorunlardan gecikmeli gelebildi. Saat 14,45 gibi başladık çekime Kameramanımız Ertuğrul beyin de ilk yemek çekimi idi .İlkleri yaşadığımız günde umarım acemi şansı olur ve güzel bir montajla Müge hanımı utandırmadan yüzümüzün akı ile yayınlanır proğram. Balkonda Hazırladığım masada 17,00 gibi İkramlarımızla son bulan bir çekim oldu ..:) Fotoğraflarım hava kararmaya yüz tuttuğundan bu şekilde ancak olabildi.



Öncelikle Geçen yıl yayınladığım Aşure Tarifime buradan ulaşabilir takıldığınız ayrıntılara bakabilirsiniz. Bu tarifimi kısa yazmaya gayret edeceğim. :) 
Aşure Tarifi İçin Malzeme Listesi 
Yarım kğ Aşurelik Buğday 
1 kase nohut (Fotoğrafdaki gibi)
1 kase kuru fasulye
6 su bardağı silme toz şeker(1 kğ)
1 çay bardağı pirinç üzerine bir tatlı kaşığı silme kırmızı mercimek 
7-8 adet kuru incir 
10-12 adet kuru kayısı
1 kase kuru üzüm
1 kase fındık
1 kase fıstık
1 kase badem 
2 portakalın kabuğu(1,5 Kullandım) 
1 çorba kaşığı gül suyu
çubuk tarçın
yarım kase kuş üzümü
küçük 1 elma 
8-10 adet karanfil 
1 çimdik tuz
Aşağıdaki fotoğrafda malzemelerin ölçüleride  görülmektedir. 
süslemek için
yeşil fıstık
hindistan cevizi
fındık kırığı
nar taneleri
üzerine tarçın 



Masamızdaki Mercimekli ve haşhaşlı Börek Poğaça Tarifinin patateslisi için buraya bakabilirsiniz. Yeşil Mercimekli tarifimi de  buraya Tıklayarak  görebilirsiniz.
Yine muska lahana sarması tarifime de burdan bakabilirsiniz.  



Aşurem tam not aldı. Gerçekden ben kendimle gurur duydum. Çok çok güzel kıvamlı , şekeri tam tadında nefisdi ALLAH kabul etsin. 
Aşure Nasıl Yapılır
  • Öncelikle buğdayı çok iyi yıkayıp kirli suyunu döküyor ve çeşme suyu ile doldurup derin bir tencerede ıslatıyoruz. Buğdayı  5-10 dk. kadar kaynatıyor ve ağzını sıkıca kapatıp sabaha kadar hiç açmadan bekletiyoruz. 
  • Nohut ve kuru fasulyeyi çeşme suyunda ayrı ayrı kaplarda ıslatıyor ve sabaha kadar o şekilde kabartıyoruz.
  • Ertesi sabah nohut ve kuru fasulyemizi ayrı ayrı pişiriyoruz.(ben düdüklüde nohutu 20 dk da kuru fasulyeyi 10 dk da pişirdim. ) Buğdayı yine suyunu hiç dökmeden üzerine sıcak su ekleyerek pişirmeye bırakıyoruz. 
  • Buğdaya bir süre sonra 1 çay bardağı pirinç ve kırmızı mercimeği ilave edelim. Birlikde pişsinler. Bu arada nohutun ve kuru fasulyenin suyunu süzdük . 
  • Kuru inciri küçük küçük doğrayalım ve 1 su bardağı süt ile pişirme kabında kaynatalım.Sütünü süzüp ayıralım. Sütü kullanmayacağız. İncirler beyaz beyaz oldular. 
  • Kuru kayısıyıda küçük küçük doğrayalım . Kuru üzümü sıcak su ilave ederek bir süre pişirelim şişsinler ve suyunu süzelim.Kuş üzümünüde cezve gibi bir kapda sıcak su ile çok az kaynatalım süzelim.
  • Bademlerin üzerine kaynar su dökelim ve bir süre sonra kabuklarını soyup ortalarından kırmadan  ikiye ayıralım. 
  • Portakal kabuklarını soyalım . Çok kalınsa üzerini hafif rendeleyelim . Çok kalınsa beyaz iç kısmını az temizleyelim. Küçük küçük doğrayalım ve yine büyük bir cezvede kaynatalım. Çıkan acı suyunu döküp. Tekrar su koyalım kaynatalım. Yine acı suyunu dökelim.
  • Böylece bütün malzemelerimiz hazırlanmış olur. Kuru fasulye ve Nohutun içersine buğdayın sıcaklığına alışmaları için sıcak su ilave edelim. Bu suyun içersine 1 er çay bardağıda toz şeker ekleyelim. Kuru fasulye ve nohutun sasımsı tadını şekerle tadlandıracağız ve buğdayın içersine karıştıracağız. 
  • Elmanın kabuklarını soyalım .Karanfilleri elmaya saplayalım ve tenceremize bırakalım. Çubuk tarçını ve portakal kabuklarınıda ilave edelim. 
  • Buğday , pirinç , kuru fasulye , nohut kaynarken üzümü ilave edelim. Toz şekerin 1 bardağını ayırıp  içersine dökelim tahta kaşıkla karıştıralım. Suyunu kontrol edelim. Kenarda daima kaynar suyumuz bulunsun Suyu azaldıkça içersine ilave edelim. Nişasta karıştırmamıza gerek kalmadan güzel bir kıvamda aşuremiz olacaktır. 
  • Aşuremiz pişti ve kayısımızın  , incirin  , yıkadığımız cevizin  , fıstığın , bademin , kuş üzümünün yarısını içersine karıştırıp biraz daha 3 dk.kaynatalım.Gül suyunu ekleyelim. Şekerini kontrol etmek için Aşureden bir kaseye alıp soğutalım. Soğuk aşurede şeker tadı daha iyi belli olur. Yeterli değilse ayırdığımız 1 su bardağı toz şekeride ekleyelim. Ben ekledim. 
  • Aşureyi mutlaka tahta kaşıkla karıştırıp altını kapatalım. Servis kaselerine alıp üzeri kaymak tuttuğunda süsleyelim. 
                 
Allah Kabul etsin ve afiyet olsun.
Not: Tv proğramı yayınlandığında linkini buraya yazıp aşuremin yapılışını videoluda izleyebiliriz inşallah.:)


                     Balkonda kurduğumuz masamız. 
Oturma odam küçük olduğundan benim yemek masam kapattırdığım balkonumda. :) Sevgi ve Saygılarımla.. 
Aşure Nasıl Yapılır 
Aşure Tarifi
Muharrem Ayı ve Aşure
                                             Nursevince

Tags

Yorum Gönder

5 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
  1. guzel anılarıda sana kalmıstır ne guzel

    YanıtlaSil
  2. Merhabalar.

    Çok güzel bir aşure tarifi olmuş, aynı zamanda bunu bir tv. proğramında yapmak biraz daha eğlenceli olmuştur. Yapılan aşure de yenmiştir muhakkak. Allah kabul eylesin.

    Selam ve dualarımla.

    YanıtlaSil
  3. Ablacim Allah kabul etsin harika bir gün olmis müge hanimda ailemizden birii gibi nice güzel basarilara ins.Hepimizede diliyorum programida izlicem.

    YanıtlaSil
  4. İNŞALLAH CANIM.. teşekkür ederim.

    YanıtlaSil

Nursevince Lezzetleri ziyaret ederek yorum bıraktığınız için teşekkür ederim, Her yorum benim için çok kıymetli.

Google plus hesabı bulunmayıp yorum yapmak isteyenler ANONİM seçeneğini kullanarak yorum bırakabilirler, bu şekilde yorum bırakanlar lütfen isim belirtsinler.
TEŞEKKÜRLER,

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !