Sutlu Un Helvasi Tarifi

Sütlü Un Helvası 

Fıstıklı , Sütlü Un helvası nasıl yapılır 
Merhabalar ve mutlu , sağlıklı günler dileklerimle. Sanıyorum 1 ay kadar oldu belkide daha fazla .Komşularımızla yaptığımız un helvasını İnstagram hesabımdan paylaşmış fakat bloğuma yükleyememiştim. 
Uzun süredir bloğu güncelleyemeyince eski fotoğraflarıma bakmaya başladım. :)
Hayat mücadelesimi yoksa biraz ihmalkarlıkmı bilemiyorum . Bloğumda çok güzel un helvası  tarifimde var. Kimbilir belkide ondandır ..
Un helvası Tarifi  için Tıklayınız .

Şimdi Sütlü Nefis Un helvası Tarifime geçelim.. 
                              
                                                    
Biz çok fazla yaptık ben burda 1 ölçülük tarif vereceğim.
1 pk. 250 gr lık margarin ben tereyağı tercih ediyorum.
3,5 su bardağı un 
1 çay bardağı sıvı yağ
1 paket fıstık
3 su bardağı süt(dilerseniz yarı yarıya su kullanabilirsiniz)
1,5-2 su bardağı toz şeker

Sütlü Un Helvası Nasıl Yapılır 
Diğer un helvası tarifimdeki yapım aşamalarına bakabilirsiniz. Burda komşularla yapım aşamalarını çekmem çok zor oldu .. Lütfen tıklayınız. 

  • Öncelikle sütümüze toz şekeri karıştıralım ve erimesi için karıştırmaya devam edelim. Kaynatılmayacak. 
  • Tereyağımızı derin tenceremize alıp eritelim. Bir 5- dk. kadar kaynasın. Üzerine sıvı yağımızı dökelim. Fıstıkları atıp çok karatmadan kavuralım. 
  • Unumuzu ekleyelim. Ocağı kısalım. Kısık ateşde 45-50 dk -duruma göre 1 saate yakın kavuracağız. Burda yardıma ihtiyaç duyabilirsiniz. Yağını salana kadar kavurmak biraz zor oluyor. Bir süre sonra yağını salar ve cıvık bir hal alır. 
  • Kavurmaya devam edelim. Saldığı yağ yeniden toparlanacaktır. Un helvası kaşığa yapışmadığı zaman tamamdır.(cıvık diye endişelenmeyin)
  • Artık sütümüzü içersine dökebilir ve ocağın altını açabiliriz.Karıştırıp iyice çekmesini sağlayalım.Sütü çekecek ve kıvam alacak . Kapağını kapatıp dinlendirelim.
  • Kaşık yardımı ile toparlayıp servise alabiliriz. Afiyet olsun.
İrmik helvası tarifi için tarif ismini tıklayınız..
Kastamonu Kaşık helvası tarifi için tarif ismini tıklayınız.

Sütlü un helvasıda diğer helvalarımız kadar güzel ve lezzetliydi. Toz şeker ölçüsünü azaltabilir.dileğinize göre süt ve suyu karışıkda kullanabilirsiniz. Tarçın yada vanilya servisi farklı kılacaktır.
Not:(Aşağıdaki yorumlardan sonra bir not yazma ihtiyacı duydum. Un toparlanmıyorsa yağını saldığı halde hala cıvık kaldıysa ocağı kapatın ve başka yerde kuru tavada biraz un kavurup ekleyin. İyice karıştırın ve sonra devam edin.)
Aşağıdaki yorumlardan sonra sütlü un helvasını yeniden yaptım .Çünkü biz fazla yapmıştık kendimden şüphe ettim ölçülerde yanılmış olabilirdim. Yapım aşamaları ile buraya ekliyorum fotoğraflarını .. 14.06.2015
saat 22,10 da başladım ve 22,30 da yağ salmaya başladı .22,45 de iyice cıvıklaştı. 23,00 de tekrar toparlandı ceviz ilave ettim. Karıştırdım ve sütü döktüğüm zamanda marmelat kıvamında oldu. Kısık ateşde karıştırmaya devam ettim. Toparlandı ve kıvamını buldu. Sonrasında ılık şekil verdim.
Gece ve cep telefonu ile fotoğrafların rengi bozuk oldu fakat tarifimde sorun olmadığı için rahatladım. Lütfen yorumları okuyunuz.                                                     


                                                Nursevince

Yorum Gönder

14 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
  1. Sanki kokusu geldi misss gibi. Nasıl da severim.Ellerine sağlık ablacım...

    YanıtlaSil
  2. MMM NEFİS ELLERİNE SAĞLIK BENDE HÜLYA GİBİ KOKUYU TAKİP ETTİM BAKTIM BURADAYIM :)) SEVGİLER

    YanıtlaSil
  3. Ahh un helvası na hasret kaldım elinize sağlık mis

    YanıtlaSil
  4. Ellerinize sağlık,tarifinizi aldım,akşama yapacağım,uzun zaman olmuş yapmayalı,takipteyim,başkentten sevgilerimle http://cafemis.com http://cafemis.blogspot.com

    YanıtlaSil
  5. ne zamandır yemiyorum, görünce aklıma düştü. ellerinize sağlık &

    YanıtlaSil
  6. Un helvası çok severimm :) süperr ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  7. Ben Suan tarifinizi yapiyorm yaklasik bir bucuk saattir kavuruyorum yagini birakti ama tekrar toparlanmaya hic niyeti yok sebebini ogrenebilirmiyim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar. Üzgünüm ben bugün bloğumu henüz açtım. Yarın yola gidiyorum ve bugün mubarek günde çok işlerim vardı. genelde gece açarım bloğumu. İsminizi yazmadığınız için adınızla hitap edemiyorum. 1,5 saat çok uzun bir süre ve bu nasıl olur yanınızda olmadığım için inanın bilemedim. Biz komşularımızla birlikte yaptık ve baya fazla yaptık hiç sorun yaşamadık:( :(

      Sil
  8. Siz benim yorumumu onaylayip cevap verene kadar benim unum kavrulmaktan yandi ve cope doktum cope giden malzemelerim icin tesekkurler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yine isminizi yazmamışsınız. Yukarıdad ayazdığım gibi benim özel bir hayatım var ve sürekli bloğumun başında değilim. Bugün instagramda aynı tarifi başka bir takipçim denedi ve fotoğrafınıda paylaştı :( İnnanın neden böyle olduğunu bilemiyorum. 1,5 saat kavurmanıza bir anlam veremedim. Keşke yorumunuzu 14,11 de yazmışsınız o saatde görebilseydim hemen bende bütün işimi bırakır yapardım ve size canlı yayın ytapmaya çalışırdım. Üüzlmekten başka ne yapabilirim şimdi bilemiyorum. Bazen çok çok başarılı olduğumuz tariflerde bile aksilik çıkabiliyor. Siizn için seyehatden dönünce tekrar yapıp sonucunu bildireceğim. Bu durumlarda yorumlarınızı facebook yada instagramdan daha çabuk görebilirim.:( :(

      Sil
  9. Şu an 1 saati geçti ve mümkün değil yağını çekmesi... Emin olun malzeme umurumda değil, ama harcadığım vakit çok umurumda...siz ölçüleri yazdıktan ve yapılışını anlattıktan sonra video ya , yardıma, canlı bağlanmaya ihtiyaç yoktur. Bir şeyler eksik ve bence bu durumu düzeltmelisiniz. Bloğunuzu ziyaret ettiğim için pişmanım....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. merhabalar. Bu tarifi komşularımızla yaptık. Ve yukarıdada yazdığım gibi instagram takipçilerimdende deneyen oldu. Şimdi kalkıp hemen yapıyorum. Çok haklısınız. eğer aksilik varsa düzeltmek lazım. Adınız olmadığı için yukarıdaki aynı kişimisiniz bilemedim.

      Sil
    2. 4 yıldır bloğ yazıyorum. her tarifim aynen yaptığım gibidir. Güvenilir olduğundan bu yüzden eminim. Bloğumu ziyaret etmekten pişman olmayın lütfen :(

      Sil
    3. Tekrar iyi geceler. Şimdi geldim ve yaptığım un helvam çok güzel oldu. Gece olduğu için cep telefonumla fotoğraf çektim. Ben tarifimin altına not da yazmıştım fakat tam okunmadı mı acaba ? Evde fıstık yoktu onun yerine ceviz kullandım. Dakika dakika not aldım. Evet yağını zor topladı fakat burada deneyim çok öenmli yazdığım notdaki gibi hemen ocağı söndürdüm ve başka bir tavada 1 su bardağı unu kuru kuru kavurdum . Kavurduğum unu yağlı una döktüm ve karıştırıp bir 5 dk daha kavurdum. Sütü döktüğümde muhallebi kıvamında olan helvam karıştırırken toplandı ve ayrıca koyduğum una aslında gerek bile yokmuş. Fakat aynı durumu yaşamasın kimse diye düşündüm bardaklarımın fotoğrafını ve yaparken çektiğim fotoğrafları şimdi buraya tariifn altına ekleyeceğim. Un ölçümüde 3,5 su bardağı yaptım..

      Sil

Nursevince Lezzetleri ziyaret ederek yorum bıraktığınız için teşekkür ederim, Her yorum benim için çok kıymetli.

Google plus hesabı bulunmayıp yorum yapmak isteyenler ANONİM seçeneğini kullanarak yorum bırakabilirler, bu şekilde yorum bırakanlar lütfen isim belirtsinler.
TEŞEKKÜRLER,

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !